İran ile nükleer anlaşma uzatıldı

İran ile nükleer anlaşma uzatıldı
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile nükleer anlaşmayı son bir kez daha uzatmaya karar verdi. ABD Maliye Bakanlığı da 14 İranlı kişi ve kuruluşa yeni yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.

HABER MERKEZİ- ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran ile nükleer anlaşmayı son bir kez daha uzatmaya karar verdiği belirtiliyor.

BBC'nin haberine göre, Trump'ın imzalayacağı feragat ile İran'a uygulanan yaptırımların 120 gün daha ertelenmesi söz konusu olacak.

Trump yönetiminden bir yetkili, 120 gün içinde anlaşmada bir değişiklik yapılmazsa ABD'nin tek taraflı olarak anlaşmadan çekileceğini söyledi.

KARAR ÜÇLÜ GÖRÜŞMEDE ALINDI

Yetkili, kararın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R McMaster'la Trump arasında uzun süren görüşmeler neticesinde alındığını belirtti.

Yetkiliye göre Trump bu görüşmede, nükleer anlaşmanın ABD’yi zayıf konuma düşürdüğünü; ancak anlaşmanın koşullarını sertleştirmek için şimdilik çekilmediğini savundu.

2015 yılında eski başkan Barack Obama döneminde imzalanan anlaşma ile İran'ın uranyum zenginleştirme programının 2025 yılına kadar ertelenmesine karar verilmişti.

Trump daha seçim kampanyasındayken anlaşmadan çekilmeleri gerektiğini söylüyordu.

YENİ YAPTIRIM LİSTESİ AÇIKLANDI

ABD Maliye Bakanlığı da 14 İranlı kişi ve kuruluşa yeni yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.

Hürriyet'in haberine göre listenin başında İran Meclis Başkanı Ali Laricani’nin kardeşi Sadık Laricani de var. İran yargısının başındaki isim olan Sadık Laricani, ABD tarafından, İran vatandaşlarına karşı yapılan kötü muamele ve insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor. 

İran İslam Devrim Muhafızları’nın elektronik ve siber savaşla ilgili birimi de kara listede yer alıyor.

Öne Çıkanlar