İran'da Mahsa Amini eylemleri 10. gününde sürdü: 18 gazeteci gözaltına alındı

İran'da Mahsa Amini eylemleri 10. gününde sürdü: 18 gazeteci gözaltına alındı
İran'da 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini'nin 13 Eylül'de başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltında ölümü sonrası başlayan eylemler 10. gününü geride bıraktı.

Mahsa Amini'nin ölümüne yol açan ülkedeki zorunlu başörtüsü yasasına karşı giderek şiddetlenen eylemler pazar günü başkent Tahran ve ülkenin diğer şehirlerinde devam etti.

Giderk artan internet kısıtlamalarına ve güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullandığı müdahalelere rağmen Amini'nin ölümünün yaşandığı Tahran'ın yanı sıra Şiraz, batıdaki Elbruz eyaletinin başkenti Fardis ve ülkenin güneyindeki şehirlerde yüzlerce kişi eylemlere katıldı.

Tahran'ın Sattar Han mahallesinde kalabalık bir grup eylemci bir polis motosikletini yaktı.

 15000 Tasvir adlı rejim karşıtı grubun sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülerde eylemcilerin  "Devrime kadar eve dönmeyeceğiz" sloganları attığı görüldü.

Tahran'ın bir bölgesi olan Narmak'ta da protestolar düzenlendi ve Tahran üniversitesindeki öğrenciler hükümet aleyhine sloganlar atarak yürüyüş yaptı.

İranintl.com’un haberine göre ise Kürt şehri Sanandaj'dan gelen bir videoda akşamın erken saatlerinde güvenlik güçleriyle çatışmalar yaşandığı ve bazı bölgelerden dumanlar yükselirken silah sesleri duyulduğu bildirildi. İran’ın güneydoğusunda, Sünni nüfusun çoğunlukta olduğu yoksul bölgelerden biri olan Zahedan’da da protestolar olduğu belirtiliyor. Tahran'ın bir bölgesi olan Narmak'ta da protestolar düzenlendi ve Tahran üniversitesindeki öğrenciler hükümet aleyhine sloganlar atarak yürüyüş yaptı.

UŞNU KENTİNİN KONTROLÜNÜN GÖSTERİCİLERE GEÇTİĞİ İDDİASI YALANLANDI

Washington Post'un haberine göre ise Kürdistan İnsan Hakları Ağı'ndan Rebin Rahmani yaptığı açıklamada Amini'nin de memleketi olan Kürdistan eyaletinin şehirlerinde ağır şekilde asker varlığı olduğunu söyledi.

Kirmanşah, Kamyaran, Sanandaj, Sakkız, Divandere ve Uşnu'da güvenlik önlemlerinin çok sıkılaştırıldığını söyleyen Rahmani, Uşnu kentinin kontrolünün eylemcilere geçtiği iddiasını da yalanladı.

İran'daki eylemlerde devlet televizyonu aralarında Besic üyelerinin de olduğu 41 kişinin öldüğünü iddia ederken  insan hakları örgütleri ölenlerin sayısının çok daha fazla olduğunu duyuruyor. 

Merkezi Norveç’te bulunan İran İnsan Hakları Örgütü’ne (IHRNGO) göre, pazar akşamı itibariyle İran’ın çeşitli şehirlerindeki protestolarda 57 kişi hayatını kaybetti.

En az 31 eyalete onlarca şehre yayılan ve yüzlerce kişinin gözaltına alındığı eylemler İran'da 3 yıl önce yüzlerce kişinin ölümüme yol açan eylemlerden sonraki en büyük protesto dalgası oldu.

18 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi ise pazar günü itibarıyla bazıları evlerine sabah saatlerinde yapılan baskınla olmak üzere 18 İranlı gazetecinin gözaltında olduğunu açıkladı.

Gözaltındaki gazeteciler arasında foto muhabiri Yalda Moaiery, Amini’nin davasıyla ilgili haber yapan Nilüfer  Hamedi, Fatemeh Rajabi ve  bir başka kadın gazeteci Vida Rabani de var.

ÖĞRETMENLER SENDİKASI GENEL GREV ÇAĞRISI YAPTI

İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Konseyi ise ülke genelinde grev çağrısı yaptı. Protesto gösterilerine yönelik baskıları ve vatandaşların tutuklanmasını kınayan konsey, öğrenci ve öğretmenleri akademik yılın ilk haftası olan bu hafta pazartesi ve çarşamba günleri greve gitmeye çağırdı.

Çağrının ardından Şerif Teknoloji Üniversitesi, Al-Zahra Üniversitesi ve Khaje Nasir Üniversitesi de dahil olmak üzere birçok üniversitede öğrencilerin, baskıları ve sınıf arkadaşlarının tutuklanmasını protesto etmek amacıyla bugünkü derslerine girmeyi reddettiği öğrenildi.

Yine aralarında Şerif Üniversitesi profesörlerinin de bulunduğu çok sayıda profesör, tutuklanan tüm öğrenciler serbest bırakılana kadar derslere girmeyeceklerini açıkladı.

Tarbiat Modares Üniversitesi öğrencileri kampüste eylem yaptı. Öğrenciler, "Tutuklu öğrenciler serbest bırakılsın" çağrısı yaptı.

Daha önce de bir grup sivil aktivist ve insan hakları savunucusu Mahsa Amini’nin hükümet tarafından öldürülmesine tepki olarak genel grev çağrısında bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar