İran'a internet tartışmalarıyla gündeme gelen Starlink uyduları Türkiye semalarında

İran'a internet tartışmalarıyla gündeme gelen Starlink uyduları Türkiye semalarında
Amini eylemleri sonrasında İran'da internet kısıtlamalarının aşılmasında yardımcı olacağı iddia Starlink uyduları, Türkiye'nin güneydoğu illerinin semalarında göründü.

Elon Musk'ın kurucusu ve CEO'su oduğu SpaceX'in, ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden 4 Mayıs'ta uzaya gönderdiği Starlink uyduları Türkiye semalarından geçerken, birçok ilin semalarından net olarak izlendi. Uydular akşam saat 20.00 civarında gökyüzünde sıralı ışık olarak yansıdı. 

Starlink'in Türkiye semalarında görünmesinbden yaklaşık bir buçuk saat sonra Elon Musk, dünya çapında 1 milyon terminale ulaşıldığını açıkladı. 



Proje, uzaydaki Stalink uyduları aracılığı ile kısıtlı olan alanlara internet sağlanmasını amaçlıyor. Daha önce Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile gündeme gelen Starlink projesi, son olarak Mahsa Amini'nin öldürülmesi sonrasında başlayan eylemler nedeniyle internetin kısıtlandığı İran'a internet erişiminin sağlanması konusunda gündeme geldi. 

BEYAZ SARAY HAREKETE GEÇMİŞTİ

İranlı bir gazetecinin, ülkedeki internet erişimni için Starlink'i devreye sokulması talebini sosyal medya üzerinden cevaplayan Musk, "Starlink İran'a yönelik yaptırımlardan muaf tutulma talebinde bulunacaktır" dedi. Musk'ın işaret ettiği, ABD'nin nükleer programı nedeniyle İran'a yönelik yaptırımlardı. Bu paylaşımın hemen ardından Beyaz Sray, bu konudaki yaptırımların hafifletileceğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da cuma günügerekli lisansın sağlandığını açıkladı. 

STARLINK İRAN'DA İNTERNETİ SAĞLAR MI? 

Peki bu haliyle Starlink, İran'da kısıtlı internet erişiminin önünü açabilir mi? Şu an için bu sorunun cevabı hayır. Zira, projenin kullanılması için uydudan gelen verileri alabilecek terminalin bulunması ve söz konusu ülkenin izni gerekiyor. Şu an için İran'da Starlink terminali bulunmuyor. Sistem ancak, bir şekilde bu terminallerin İran'a sokulması ile hayata geçirilebillir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar