Telafer'de 5 köy IŞİD'den geri alındı

Telafer'de 5 köy IŞİD'den geri alındı
Açıklama operasyonun ikinci gününde Irak hükümetinden geldi. BM ise bölgeyi terkeden binlerce sivilin açlık ve susuzlukla karşı karşıya olduğunu duyurdu.

DÜNYA - Irak hükümet güçleri ülkenin kuzeyinde stratejik bir noktada bulunan Telafer kasabasını, cihatçı terör örgütü IŞİD’den geri almak için başlatılan harekatın ikinci gününde açıklama yaptı. Açıklamada, 5 köyün IŞİD’den geri alındığı duyuruldu.

Telafer harekatının komutanı Korgeneral Abdul Emir Raşid Yarallah, Irak ordusunun kasabanın doğusunda beş köyü IŞİD'den kurtardığını, güçlerinin kasabanın güney doğusundaki iki köye doğru ilerlediğini açıkladı.

Iraklı Şii milislerden oluşan Popüler Mobilizasyon Güçleri (PMF) ise doğuda bir köyün, Zambar dağlık bölgesinin güneyinin ve Telafer'in kuzey batısında iki köyün kontrolünü ele geçirdi.

Irak'ın federal polis güçlerinin komutanı Korgeneral Raed Jawdat de PMF destekli güçlerin iki köyü daha geri aldığını ve 20 IŞİD üyesini öldürdüklerini duyurdu.

Şİİ GÜÇLER, TELAFER OPERASYONUNDA ÖN PLANDA

Yürütülen kara operasyonuna, Peşmerge güçleri ile ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de hava operasyonlarıyla destek veriyor.

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, ülke medyasına, IŞİD militanlarının "teslim olmaktan ya da ölmekten" başka seçenekleri olmadığını söyledi.

IŞİD ise yayın organı Amaq haber ajansı aracılığıyla harekatın birinci gününde 114 Iraklı askeri öldürdüklerini iddia etti.

Toplam üç intihar saldırısının gerçekleştirildiği iddiasının yer aldığı haberde aralarında iki tankın da bulunduğu toplam 40 askeri aracın imha edildiği öne sürüldü.

Terör örgütü, askeri araçların "yarısının kara mayınlarıyla imha edildiği"ni de öne sürdü.

BM: SU VE GIDA AZALIYOR

Birleşmiş Milletler'in (BM) Irak insani koordinatörü Lise Grande, binlerce sivilin zor hava şartlarında bölgeden kaçmaya çalıştığını söyledi.

Grande "Aileler aşırı sıcakta güvenli noktalara ulaşmak için 10-20 saat yürüyor. Bitkin ve susuz kalıyorlar" dedi.

BM yetkilisi Grande, şu ana kadar 30 bin sivilin bölgeyi terk ettiğini, önümüzdeki günler ve haftalarda da binlercesi için daha BM'nin hazırlık yaptığını belirtti.

TELAFER’İN ÖNEMİ

Irak'ta Şii ve Sünni Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Telafer kasabası, ülkede IŞİD'in elinde kalan en geniş topraklardan biri. Aynı zamanda Suriye sınırına bağlanan ikmal hattında da ve stratejik önemi büyük. Musul'un batısındaki Telafer, IŞİD'in Irak'ta elinde kalan bir kaç önemli mevkiden biri. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Telafer'i geri almak için dün kara harekâtı başlattıklarını açıklamıştı.

Musul'un batısındaki Telafer kasabası Haziran 2014'te IŞİD'in eline geçmişti.

Iraklı güçlerin ülkenin ikinci en büyük kenti Musul'da Temmuz ayında zafer ilan etmesinin ardından, Telafer'in sırada olduğu söyleniyordu. (BBC Türkçe)

Öne Çıkanlar