Irak’ta yeni hükümetin kilidi Kürtlerde

Irak’ta yeni hükümetin kilidi Kürtlerde
Irak’ta hükümet kurma çalışmaları devam ediyor. Yeni hükümetin kilit grubu olan Kürtlerin iki partisi ortak heyetle görüşmeleri sürdürürken Goran Hareketi Parlamento’yu boykot kararı aldı.

Irak’ta yapılan genel seçimlerin ardından dün hükümeti kurma çalışmalarını tamamladığını açıklayan Sairun Koalisyonu’nun lideri Mukteda El Sadr, hükümeti kimlerle kurduğunu açıklamazken diğer parti ve koalisyon grupları ile görüşmelerini sürdürüyor.

Seçimden ikinci grup olarak çıkan İran destekli Fetih koalisyonu lideri Hadi Amiri ile seçimin üçüncüsü Başbakan Haydar Abadi'nin yanı sıra Sünni ve Kürt yetkililerle de görüşen Sadr, twitter hesabından yaptığı paylaşımda "tüm Iraklı renklerin katılımıyla teknokrat bir hükümet kurmak için çalışmalarını tamamladığını" açıkladı.

SADR’DAN TARAFTARLARINA ÇAĞRI

Sairun Koalisyonun başında bulunan Mukteda El Sadr tiwitter hesabından yaptığı yeni açıklamada taraftarlarını sokak gösterileri konusunda da uyardı. Sadr, Irak’ın işgaline karşı tavırlarını değiştirmeyeceklerini vurguladığı twitter paylaşımında şu görüşlere yer verdi:

"Bu süreçte taraftarlarımızın hükümet kurma konusunda gösteri yapmasını istemiyoruz. Bu girişim Irak’ı yeni bir krize, savaşa sürükler. Biz elbet komşu ülkelere zarar vermek istemeyiz ama hiçbir zaman işgal karşısında da var olan tavrımızı değiştirmeyeceğiz. Mezhep ve yolsuzluklar karşısında duracağız. Irak halklarının amacını yerine getirmeye çalışacağız. Irak’ı fakirlikten ve dış güçlerinin denetiminden çıkaracağız."

KÜRT GRUPLARININ HÜKÜMET GÖRÜŞMELERİ

Irak’ta yeni hükümet kurma çalışmalarının kilit grubu olarak görülen Kürt partileri Bağdat’ta başladıkları temaslarını sürdürüyor. Kürt gruplardan Bağdat’ı boykot edenler de oldu.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) oluşturduğu ortak heyet Bağdat’ta Sairun koalisyonu lideri Mukteda El Sadr’dan sonra Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı Nuri Maliki ve Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri ile bir araya geldi.

KDP yöneticisi Fazıl Mirani ile KYB yöneticisi Mele Bahtiyar başkanlığındaki ortak heyet kurulacak hükümete ilişkin siyasi temaslarda bulunmak üzere Bağdat’ta bulunuyor.

İlk tur görüşmelerden sonra Kürt heyeti, Şii lider Hadi Amiri’nin daveti üzerine eski başbakanlardan Nuri Maliki’nin de katılımıyla 4’lü olarak yeniden bir araya geldi. 4 grup arasında gerçekleşen görüşme de yeni kurulacak hükümete yönelik yapıldı.

TÜM GRUPLAR KÜRTLERDEN DESTEK İSTİYOR

Mukteda El Sadr seçimden birinci çıkan lider olarak hükümeti kurmak için Kürtleri ikna etmeye çabalarken, Nuri Maliki de Kürtler ile yeni bir sayfa açmak istiyor. Maliki bu amaçla Kürtlerden destek istiyor. Irak Başbakanlığı için adı geçen isimler arasında yer alan Hadi Amiri de Kürtlerden kendi başbakanlığını desteklemesini istiyor.

GORAN HAREKETİ’NDEN BAĞDAT’A BOYKOT
Goran Hareketi Parti Meclisi Üyesi Kenan İsmail,  Bağdat Parlamentosu’nu boykot kararı aldıklarını açıkladı. Kararı oy çokluğuyla aldıklarını belirten İsmail, "Söz konusu kararımızı partimizin üst yönetimi olan Ulusal Meclis’e ileteceğiz. Nihai kararı onlar verecek" dedi.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından aralarında Goran Hareketi’nin de bulunduğu bazı siyasi parti ve koalisyon grupları elektronik seçim sistemi ile oynandığı iddiasıyla seçimlere itiraz etmiş ve oyların elle sayılması talebinde bulunmuştu. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar