Irak’ta ücretleri ödenmeyen ve rehin kalan 28 işçi ölümle tehdit edildi: Yardım çağrısı yaptılar

Irak’ta ücretleri ödenmeyen ve rehin kalan 28 işçi ölümle tehdit edildi: Yardım çağrısı yaptılar
Türkiye vatandaşı 28 işçi, çalışmak için gittikleri Irak’ta dolandırıldı. Alacakları ödenmeyen ve ölümle tehdit edilen işçiler, insan hakları örgütlerine yardım çağrısında bulundu.

Türkiye vatandaşı 28 işçi çalışmak için gittikleri Irak’ın Kut şehrinde AL-KAWANI isimli firma tarafından dolandırıldı. Ücretlerini istedikleri firma sahibi tarafından tehdit edildiklerini belirten işçiler, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’nden yardım istedi ancak iddiaya göre yetkililer, işçilere hak edişlerini almadan Irak’ı terk etmelerini önerdi.

İŞÇİLER MAHSUR KALDI

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre işçiler adına konuşan formen Hüseyin Demir, 24 Nisan’da Irak’ın Kut şehrine Irak Adalet Bakanlığı’nın cezaevi inşaatında çalışmak için geldiklerini, Rakan Kamal Saber isimli Irak vatandaşı iş adamının şirketi AL-KAWANI ile sözleşme imzalayarak çalışmaya başladıklarını, firmanın 3 aydır kendilerine ödeme yapmadığını ve kentte mahsur kaldıklarını belirterek, yardım çağrısında bulundu.

Can güvenliklerinin olmadığını ve firma sahibi tarafından tehdit edildiklerini belirten Demir, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği yetkililerinden yardım istediklerini ancak yetkililerin yardımcı olmadıklarını söyledi.

‘ÜLKEYİ TERK EDİN’

Bağdat Büyükelçiliği yetkileriyle telefon ile irtibat kurduklarını, elçiliğin kendileriyle ilgilenmesi için bir avukat görevlendirdiğini belirten Demir, avukatın firma yetkilileriyle görüştüğünü ve çözüm olarak 150 bin dolar alacaklarından vazgeçerek, ülkeyi terk etmeyi önerdiğini aktardı.

Demir, vize işlemleri ve çalışma izinlerinin firma tarafından yapılmadığını belirterek, bu nedenle şantiyeden dışarı çıkamadıklarını ve üç ay boyunca maaş alamadıklarından Türkiye’ye de dönemediklerini dile getirdi.    

ÖLÜMLE TEHDİT EDİLDİLER

Demir, konsolosluk yetkililerine durumu aktarıp yardım istedikten sonra firma sahibi tarafından tekrar ölümle tehdit edildiklerini vurgulayarak, "Bize ses kaydı göndererek konsolosluk tarafından çağrıldığı için tepki gösterdi ve mafyaya öldürmekle tehdit etti. ‘Siz beni nasıl şikayet edersiniz, beni konsoloslukla mı korkutacaksınız. Onlara dedim ya siz bunları çıkarır ülkenize gönderirsiniz ya da ben çıkarmasını bilirim. Konsolusunuz bana dedi ki ‘Sen dur biz çıkarırız’. Ben konsolosluğunuza 24 saat süre tanıdım’ dedi. Bu adam bırakın beni devletin konsolosluğunu tehdit ediyor. Büyükelçilik avukatı beni arıyor diyor ki adam size 100 dolar verecek, o parayı alın Türkiye’ye gidin. 150 bin dolar alacağımız var, sözleşmemiz var elimizde. Büyükelçilik bana ‘paradan vazgeçin, size 100 dolar versin Türkiye’ye dönün’ diyor" diye anlattı.

‘CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK, KONSOLOSLUK HİÇBİR ŞEY YAPMIYOR’

Paradan vazgeçmelerine rağmen sorunun çözülmediğini, iki gündür şantiye alanına tanımadığı kişilerin gelip gittiğini ve can güvenlikleri konusunda kaygılarının olduğunu ifade ederek, korktuklarını, hayati tehlikeleri bulunmasına rağmen konsolosluğun hiçbir şey yapmadığını dile getirdi.

Demir, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve insan hakları örgütlerine yardım çağrısında bulundu.

Öne Çıkanlar