Kuraklık Dicle kıyısında 3 bin 400 yıllık kenti ortaya çıkardı

Kuraklık Dicle kıyısında 3 bin 400 yıllık kenti ortaya çıkardı
Arkeologlar, bir zamanlar Dicle kıyısında yaşamanın nasıl bir şey olduğunu daha iyi anlatan eserler de buldu.

Irak'ta bu yılın başlarında, aylarca süren aşırı kuraklığın ardından 3.400 yıllık bir şehrin kalıntıları ortaya çıktı. Arkeologlar, su seviyeleri hızla düştüğünde Mitanni İmparatorluğu'ndan kalma antik yerleşime ulaştı. Buranın, bir zamanlar Dicle Nehri kıyısında MÖ 1550'den 1350'ye kadar hüküm süren Mitanni İmparatorluğu'nun önemli merkezi olan Zakhiku şehri olduğuna inanılıyor.

Bulunanlar arasında güneşte kurutulmuş kerpiçlerden yapılmış iyi korunmuş duvarlar da var. Bazılarının Musul Barajı inşa edildiğinden bu yana 40 yıldır su altında olduğu belirtiliyor.

Euronews'in aktardığına göre bölgenin bu şekilde iyi korunma sebebinin M.Ö. 1350'de kenti yerle bir eden deprem olduğu tahmin ediliyor.

ÇALIŞMALARI KÜRDİSTAN ARKEOLOJİ DAİRESİ YÜRÜTÜYOR

Almanya'daki Freiburg Üniversitesi ve Tübingen Üniversitesi ile Kürdistan Arkeoloji Dairesi'nden arkeologlar bölgede kazı çalışmaları yürütüyor.

2018'de kuraklık şehrin sulardan çıkmasına neden olduğunda, eski bir saray kapsamlı bir şekilde belgelendi.

Arkeologlar, duvarlar ve kuleler ile tahkimatlar ve büyük bir depo binası da dahil olmak üzere şehrin büyük bir kısmının haritasını başarıyla çıkardı.

DİCLE KIYISINDA YAŞAMI ANLATAN ESERLER BULUNDU

Ekip ayrıca, bir zamanlar Dicle kıyısında yaşamanın nasıl bir şey olduğunu daha iyi anlatan eserler de buldu. Bölgede 100'den fazla çivi yazılı tablet içeren beş seramik kap ortaya çıkarıldı.

Araştırmacılar, kenti vuran depremden kısa bir süre sonrasına tarihlenen bu antik yazıların, Mittani İmparatorluğu'nun sonunda bölgedeki yaşam hakkında önemli bilgiler sağlayacağını umuyor.

Freiburg Üniversitesi'nden Ivana Puljiz, "Dev cephanelik binası özel bir önem taşıyor, çünkü içinde büyük miktarda mal depolanmış olmalı, muhtemelen bölgenin her yerinden getirilmiş olmalı" dedi.

IRAK'TA AŞIRI KURAKLIK

Irak, iklim değişikliğinden ciddi şekilde etkilendiği yerler arasında. Ortalama sıcaklıklar geçen yüzyılda yaklaşık 1 santigrat derece arttı.

Özellikle ülkenin güneyinde aşırı sıcaklar görülüyor. Musul Barajı rezervuarı, ülkenin en önemli su depolama yeri olarak biliniyor. Bu yılın başlarında, yetkililer mahsulün kurumasını önlemek için suyun bir kısmını boşalttı.

Öne Çıkanlar