İnsan kaçakçılığının merkezindeki isim Karlıova Belediyesi ile de görüştü

İnsan kaçakçılığının merkezindeki isim Karlıova Belediyesi ile de görüştü
Artı Gerçek’in ulaştığı bilgilere göre belediyeler aracılığı ile Almanya'ya insan kaçıran Ersin Kilit, 2020’nin sonbaharında da Karlıova'ya gelerek birçok kişi ile fiyat konusunda anlaştı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - İlk olarak Malatya'da AKP'li Yeşilyurt Belediyesi'nin 2020 yılında "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi"  gerekçesiyle Almanya'da gönderdiği 45 kişiden 43'ünün geri dönmemesi üzerine başlayan tartışmalar sürüyor. Olayın merkezinde olduğu belirtilen AKP'li Bingöl'ün Servi ilçesi eski Belediye Başkanı Ali Ayrancı, İçişleri Bakanlığı Müfettişlerine ifade verdikten sonra Bingöl Belediyesi Bünyesinde yürütülen idari soruşturma kapsamında açığa alınmıştı.

Yeşilyurt Belediyesi’nin ardından, Van Tuşba, Urfa Ceylanpınar ve Suruç, Bursa Yıldırım, Elazığ Üçocak ve Arıcak, Tokat Erbaa, Ordu Korgan belediyelerinde de benzer kararlar alındığı ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı "çevre etkinliği", "kültürel gezi" programı için meclis kararı alan belediyeler ile ilgili inceleme başlatırken, yeni belediyeler de ortaya çıkmaya devam ediyor.

ALMANYA MERKEZLİ ÜÇ ŞİRKET

AKP'li belediyelerde "çevre etkinliği", "kültürel gezi" adı altında gri pasaportla yurt dışına insan kaçakçılığı yapılmasının merkezinde Almanya’dan davetiye gönderilen Almanya merkezli şirketler Nord Bau Kilit GMBH, Norbau-Oldenburg GMBH&Co ve Mega Kilit GMBH’dan oluşuyor. İddiaların odağında olan kişi ise Ersin Kilit. Nord Bau Kilit GMBH şirketinin sahibi olarak görülen Ersin Kilit, diğer şirketlerle bağının olmadığını iddia etse de, durum tam tersini gösteriyor. Kilit’in tüm bu şirketlerle bağlantılı olduğu iddiaları var.

ERSİN KİLİT SONBAHARDA BİNGÖL’DEYDİ

Öte yandan Türkiye-Almanya arasında gri pasaportlarla transit geçiş şeklinde organize edilen insan kaçakçılığı detayları da ortaya çıkmaya devam ediyor. Artı Gerçek’in ulaştığı bilgilere göre Ersin Kilit, 2020’nin sonbaharında da Bingöl’e geldi. Kendisi de Karlıovalı olan Kilit, bu ilçede köylerde gençlerle bir araya gelerek, onları Avrupa’ya nasıl götüreceklerinin bilgisini verdi. Birçok kişi ile fiyat konusunda anlaşma sağlayarak Karlıova belediyesi ile de görüştüğü iddia edildi.

KARLIOVA BELEDİYESİ KARAR ALDI

Kilit’in görüştüğü iddia edilen Bingöl’ün AKP’li Karlıova Belediyesi'nin 06 Ocak 2021 tarihinde Almanya'ya gezi düzenlenmesiyle ilgili bir karar aldığı ortaya çıktı. Belediye Başkanı Veysi Bingöl başkanlığında "Almanya Ülkesi Nordbau Oldenburg GmbH&Co İnceleme ve Gezi Programı" konu başlığı ile alınan kararda gezinin "Çevreye ve Topluma Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" adlı proje kapsamında gerçekleşeceği bilgisi yer aldı. Malatya merkezli, Yeni Baskilliler Kültür ve Dayanışma Derneği'nin daveti ile Almanya Nordbau-Oldenburg GmbH & Co programı ile Almanya (OLDENBURG) Şehrine, dernek üyeleri ile birlikte 15 Ocak-10 Şubat 2021 tarihleri arasında gezi programı düzenleneceğinin belirtildiği kararda, belediyeden beş kişilik bir heyetin katılımı istendi. Bu talebi görüşen Belediye Meclisi, ulaşım, konaklama ve tüm giderlerin Yeni Baskilliler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından karşılanması şartıyla belediye meclisinden 5 kişinin katılmasını onaydı. Ancak oy birliği ile alınan gezi programı gerçekleşmedi.

MERSİN YENİŞEHİR BELEDİYESİNDE DE GEZİ PROGRAMI KARARI ALINDI

Bu uygulamalar bölge belediyeleri ile sınırlı değil. Benzer bir kararın CHP’li Mersin Yenişehir Belediyesinde de gündeme geldiği ortaya çıktı. CHP’li belediyenin aldığı karar 01 Şubat 2021 tarihli. Belediye Meclisi tarafından karar, Yenişehir Belediyesi ve Mersin Ortopedik Engelliler Derneği işbirliği ile organize edileceği Almanya’ya yapılacak 10 günlük geziyi kapsıyor. Karara göre "Temiz Çevre Temiz Toplum Projesi" kapsamında 20 -30 Mart tarihleri arasında Almanya'ya gezi düzelecekti. Almanya’ya yapılacak olan gezi, Almanya'da bulunan Profuture E.V Kinder Jugendund Famili en Hilfemuhren Kamp 45468 Mülheima.druhr Academi Dernek Başkanı Ercan Arsaln’ın daveti üzerine gerçekleşecekti. Gezinin amacı ise "Belediye ilişkilerini güçlendirmek", "kentin ekonomik kalkınma projelerine destek olmak", "ticari konularda bilgi alışverişinde bulunmak" ve "Mersin-Almanya arasında bir köprü oluşturmak" olarak kararda yer aldı. Geziye Mersin Ortopedik Engelliler Derneği'nden 61 ve Belediyeyi temsilen 8 meclis üyesinin yer alacağı, yol, konaklama, yemek ve tüm masrafların ise karşı tarafça karşılanacağı belirtildi. Şubat ayı başında alınan bu karar Coranavirus nedeni ile ertelendi. 01 Mart 2021’de tekrar meclis gündemine alınarak, gezisinin 20-30 Mart tarihleri arasında yapılmasına karar verildi. Ancak gezi gerçekleşmedi.

BAŞKAN YARDIMCISI: DURUMU ŞÜPHELİ BULDUK, UYGULAMADIK

Alınan kararı sorduğumuz Mersin Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Doğan, meclisin böyle bir gündemle bir araya geldiğini doğruladı ancak kararın uygulanmadığını söyledi. Benzeri gezi programlarına ilişkin birçok belediyeden teklif geldiğini anlatan Doğan, belediye olarak bu durumu şüpheli buldukları için uygulamadıklarını söyledi. Böyle bir olaya izin vermeyeceklerini anlatan Doğan, "Bizler belediyeler üzerinden böyle bir suistimale asla izin vermeyiz. Önceden 10 kere düşünüyorduk, şimdi de yüz kere dikkat edeceğiz" dedi.

Öne Çıkanlar