İnşaat işçilerinden 'Umudu büyütüyoruz' etkinliği: Orman kanunlarına karşı birlikteyiz

İnşaat işçilerinden 'Umudu büyütüyoruz' etkinliği: Orman kanunlarına karşı birlikteyiz
'Umudu büyütüyoruz' sloganıyla konser düzenleyen İnşaat-İş Sendikası ve Dev Yapı-İş Sendikası, birleşik mücadele ve dayanışma çağrısı yaptı.

İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) ve DİSK’e bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş), "Umudu büyütüyoruz" şiarıyla Şişli’de bulunan Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde konser etkinliği düzenledi.

Konserin yapıldığı salona "Direniş ve dayanışma yaşatır", "Artık yeter gasp edilen haklarımızı istiyoruz", "Yaşasın 1 Mayıs" ve "1 Mayıs şehitlerini anıyoruz" yazılı pankartlar asıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm’ün yanı sıra siyasi parti temsilcileri ve onlarca işçi konsere katıldı. Etkinlik inşaat sektörü olmak üzere iş cinayetlerinde katledilenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

Burada ilk olarak sözü alan İnşaat-İş Örgütlenme Uzmanı Deniz Gider, küçük maliyet hesapları nedeniyle iş cinayetlerinde başı çeken bir iş kolunda örgütlenme çalışması yürüttüklerini belirterek, "Bu iş kolunda; tahta kurulu yatakhaneler, berbat yemekler, insanlık dışı çalışma koşulları, her türlü aşağılanma adeta kader olarak dayatılır. Hiçbir denetim, kural ve kaide yoktur" dedi.

SINIF BİLİNCİNE DÖNÜŞTÜRME

Devletten aldıkları güçle işçinin emeğini sömüren patronların yasal olan hakları dahi işçilere ödemek istemediğini belirten Gider, inşaat sektöründe yaşanan bu vahşi çalışma koşullarının asıl nedeninin kaynağının örgütsüzlük olduğunun altını çizdi. Bu sektörün klasik bir örgütlenme alanına benzemediğini dile getiren Gider, "İşçi sirkülasyonun hızlı olduğu, kalıcılığın neredeyse mümkün olmadığı bu iş kolunda örgütlenmeye çalışan iki sendika olarak derdimiz de tek başına üye sayısını arttırmak değildir. Esas derdimiz; ulaşabildiğimiz işçi kardeşlerimizde gittikleri her yere örgütlenme bilincini taşımalarını bir reflekse dönüştürmeleridir. Bu orman kanunlarına karşı birlikte hareket edecek bir karşı duruş oluşturmalarını sağlamak ve bunu giderek bir kolektif sınıf tutumuna dönüştürmeleridir" diye belirtti.

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

Dayanışmanın önemine vurgu yapan Gider, "Söz veriyoruz; girmediğimiz şantiye kalmayacak! Söz veriyoruz; inşaat iş kolundaki orman yasalarını haklı ve meşru mücadelemizle, örgütlenme adımlarımızla değiştireceğiz! Söz veriyoruz; bu iş kolunda maliyet hesapları nedeniyle alınmayan önlemler yüzünden kanımızın akmasına izin vermeyeceğiz! Söz veriyoruz; Hasanların, Tekinlerin, Serdarların, Erolların, İsmaillerin, Gazi Gürayların, Tayfun Benolların, İsmet Demirlerin, Duran Baysalların emekleri, sınıf tutkularıyla adımladıkları o şantiyeleri mücadelemizin kaleleri haline getireceğiz. Bu salondaki dayanışmanın gücünü hep yüreğimizde taşıyarak" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından iki sendikanın yürüttüğü mücadeleyi anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sinevizyon gösterimi sonrasında Mikail Aslan, Apolas Lermi ve Nuray Balık sahne aldı. (MA)

Öne Çıkanlar