İngiltere'nin Ruanda'ya göndermeyi planladığı sığınmacılar arasında işkence mağdurları var

İngiltere'nin Ruanda'ya göndermeyi planladığı sığınmacılar arasında işkence mağdurları var
Ruanda’ya gönderilmesi planlanan 51 kişiyi muayene eden Dr. Bingham, bir doktor olarak kendisini asıl şoke edenin gönderme kararında risk değerlendirmesi yapılmaması olduğunu açıkladı.

Fotoğraf: Time / İngiltere’de İçişleri Bakanlığı önünde sığınmacıların Ruanda'ya sınır dışı edilmesine karşı yapılan bir eylem


İngiltere'nin Doğu Afrika ülkesi Ruanda'ya göndermeyi planladığı sığınmacılara ilgili yapılan tıbbi incelemede birçoğunun geçmişte işkenceye maruz kaldığı tespit edildi.

Medical Justice (Sağlıkta adalet) adlı yardım vakfı bünyesindeki doktorlar, Ruanda’ya gönderilmesi planlanan 51 kişiyi muayene ederek, 36 kişiyle ilgili detaylı bilgi edindi. Bu kişilerin tamamının İngiltere topraklarına, küçük sandallarla giriş yaptığı belirlendi. Şimdiye kadar 17 kişinin muayenesi tamamlanırken, elde edilen sonuçlara göre; 17 kişiden 14'ünün geçmişte işkenceye maruz kaldığına ilişkin klinik bulgular mevcut.

BBC’nin haberine göre 6 mültecinin de insan kaçakçılığı mağduru olması muhtemel.

15 sığınmacının travma sonrası stres bozukluğu ya da başka bir akıl sağlığı sorunu olduğu belirtilirken, 11 kişinin ise geri gönderme merkezinde bulunduğu sürede intiharı düşündüğü aktarıldı. Bir kişinin, iki kez intihara kalkıştığı belirtildi.

İNCELEME YAPAN DOKTOR KARARA TEPKİ GÖSTERDİ: BU POLİTİKAYA MARUZ BIRAKILMALARI ŞOK EDİCİ

Medical Justice vakfından Dr. Rachel Bingham, "Raporumuz, gönderilmesi planlananlar arasında çok yüksek oranda işkence kanıtları, insan kaçakçılığı mağduriyeti gibi nitelikleri ortaya koyuyor" dedi ve uygulamanın bu kişiler için zarar veren niteliğinin altını çizdi: "Bir doktor olarak beni asıl şoke eden, kişilerin bu politikaya maruz bırakılmadan önce risk değerlendirmesi yapılması ihtiyacının tamamen yok sayılması."

İçişleri Bakanlığı'nın bir yetkilisi ise, Medical Justice doktorlarının yaptığı değerlendirmeye karşı çıkarak "En başından beri, güvenlik sorunu yaşayacak kimsenin gönderilmemesi konusunda netiz. Ruanda ile ilgili değerlendirmemiz, bu ülkenin güvenli olduğu yönünde" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İngiltere'de hükümet, yasa dışı yollarla ülkeye giren sığınmacılardan bazılarını Ruanda'ya gönderme doğrultusundaki kararını nisan ayında açıklamıştı. O zamandan beri karara hem ülke muhalefeti hem de iktidar partisinin bazı öne çıkan isimlerinden çok sayıda eleştiri geldi. Karar, uluslararası kamuoyunda da tepki çekmişti.

Plan haziran ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) engeline takılmış, AİHM, uçakla Ruanda'ya gönderilmesi planlanan 7 kişiden birinin başvurusunu öncelikli olarak incelemiş ve bu kişinin İngiltere'den gönderilemeyeceğine hükmetmişti. AİHM kararı sonrası, yapılması planlanan ilk uçuş son anda iptal edilmiş, birçok yardım vakfı ve kuruluş tarafından da karara ilişkin dava açılmıştı.

Gelecek hafta, bu yöndeki davalardan birisinin daha görüleceği ve hükümetin planının akıbetinin biraz daha netleşeceği belirtiliyor.

Öne Çıkanlar