İngiltere'den beş banka ve üç ismi hedef alan ilk yaptırımlar geldi

İngiltere'den beş banka ve üç ismi hedef alan ilk yaptırımlar geldi
Rusya-Ukrayna geriliminde Rusya'ya yönelik ilk yaptırımlar gelmeye başladı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avam Kamarası'nda beş banka ve üç kişiyi hedef alan yaptırımları açıkladı.

Dün gece Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Moskova yanlısı Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıması bugün resmiyet kazandı. Avrupa Birliği'nden kaynaklar ise yüzlerce isme yaptırım kararının netleştiğini duyurdu.

ABD'nin Rusya ile çıkardığı Ukrayna krizinin tırmanmasının artçısı olarak Batı'dan yaptırım açıklamaları gelmeye başladı. Britanya ve müttefiklerinin Rusya'ya yaptırım uygulamaya başladıklarını duyuran Başbakan Boris Johnson, parlamentoda yaptığı açıklamada, beş banka ve üç kişiyi hedef alan yaptırım açıkladı.

Avam Kamarası'nda konuşan Johnson'ın yaptırım kapsamına aldığı Rus bankaları şunlar: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank, Karadeniz Bankası.

Johnson'ın yaptırım açıkladığı Rusya vatandaşları arasında milyarder iş insanı Gennady Timchenko da var.

Johnson konuşmasında, "Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank ve Black Sea Bank’a yaptırım kararı aldık. Bunun yanı sıra serveti çok olan üç isme de yaptırım uyguladık" dedi.

Johnson’ın bahsettiği isimler arasında Gennady Timchenko da bulunuyor. Putin’e yakınlığıyla bilinen Timchenko, enerji, altyapı ve inşaat sektörlerinde çok aktif… Resmi verilere göre Rusya’nın en zengin 6’ncı ismi olan Timchenko’nun yaklaşık 19 milyar dolarlık serveti olduğu tahmin ediliyor.

AB: YÜZLERCE İSİM YAPTIRIM LİSTESİNDE

Moskova’da bu gelişmeler yaşanırken Avrupa Birliği ve ABD’nin de Rusya’ya yaptırımlara hız verdiği açıklandı. Reuters haber ajansının "son dakika" ibaresiyle servis ettiği haberde ismini açıklamayan üst düzey bir Avrupa Birliği diplomatı, AB diplomatlarının Rusya’ya yaptırımı oy birliğiyle kabul ettiğini duyurdu.

Diplomatların bugün tekrar bir araya geleceği ve yaptırımın detaylarını masaya yatıracağı da vurgulandı. İsmini açıklamayan yetkili yüzlerce Rus vatandaşının da yaptırım listesinde yer alacağını söyledi.

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg ise Avrupalı kaynaklardan elde ettiği bilgilerle kapsamlı bir haber yayınladı. Haberde, Avrupa Birliği’nin Rusya parlamentosu Duma’da Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ne desteği onaylayan 351 vekile yaptırım kararının gündemde olduğu belirtildi.

Öte yandan yaptırım listesinde Putin’in kurmaylarının da yer aldığı belirtildi. Yapılan oylamada Macaristan haricindeki ülkelerin yaptırımlara onay verdiği Macaristan’ın ise çekimser kaldığı kaydedildi.

VON DER LEYEN VE MICHEL’DEN AÇIKLAMA

AB Konseyi ve Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada yaptırımların gecikme olmadan bu akşam netleşeceği duyuruldu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel tarafından yapılan açıklamada, "Yasa dışı karara onay verenler, Rus ordusu ve bölgedeki diğer operasyonlara finansal destek sağlayan bankalar hedef alınacak" denildi.

Öte yandan Rusya devleti ve hükümetinin AB’deki finansal merkezleri ve hizmetlerine erişimin de engelleneceği kaydedilirken Rusya’nın tanıdığı bölgelerle AB arasındaki ticaretin de askıya alınacağı kaydedildi. İki isim, gerekli görülmesi durumunda ekstra yaptırımların da gelebileceğinin sinyalini verdi.

İLK YAPTIRIM ALMANYA’DAN GELDİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da bugün yaptığı açıklamada, Kuzey Akım-2 doğalgaz hattının onay sürecini askıya alma kararı aldı.

İrlandalı mevkidaşıyla bir basın toplantısı düzenleyen Scholz, "Durumu gözden geçirmeliyiz, özellikle de Kuzey Akım-2 projesini" dedi.

Rusya’nın dün gece başlayan hamlesine Ukrayna’dan bugün diplomatik bir karşılık geldi… Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada ülkenin Rusya Büyükelçisi’ni geri çağırdığını açıkladı.

Sabah saatlerinde Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya ile diplomatik bağları koparmanın gündemde olduğunu da söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar