İngiltere'deki plastik atıkların yaklaşık yüzde 40'ı Türkiye'de

İngiltere'deki plastik atıkların yaklaşık yüzde 40'ı Türkiye'de
İncelenen çöp sahalarında İngiltere'de yapılmış bir Coronavirus antikor testi de bulundu.

Greenpeace, İngiltere’den Türkiye’ye ihraç edilen ve yasa dışı yollarla yakılan plastik atıklara dair rapor yayımladı. Rapora göre Türkiye İngiltere’nin plastik atığının yüzde 40’ını topladı.

Greenpeace Akdeniz'in biyoçeşitlilik projesi sorumlusu Nihan Temiz, Avrupa'dan Türkiye'ye her gün 241 kamyon dolusu plastik atık geldiğini belirterek "Bu bizi mahvediyor" diyerek "Verilerden ve sahadan görebildiğimiz kadarıyla, Avrupa'nın en büyük plastik atık çöplüğü olmaya devam ediyoruz. Türkiye, Malezya ve Polonya ile beraber 2020'de en yüksek plastik atık ithal eden ülkeler arasında" ifadelerini kullandı.

Raporda İngiltere'nin 2020 yılında Türkiye'ye ihraç ettiği plastik atıkların 210 bin ton civarında olduğu bilgisinin yanında atıkların Türkiye'de geri dönüştürülmek yerine, bir kısmının yollara, tarlalara ve su kaynaklarına atıldığını ve buralarda yakıldığı tespit edildi.

Adana'daki 10 çöp sahasını yapılan incelemede İngiltere'de faaliyet gösteren Tesco, Asda, Co-op, Aldi, Sainsbury's, Lidl ve Marks & Spencer gibi süpermarketlere ait plastik poşetler ve onlara ait ürünler bulundu.

Rapora göre Akdeniz kıyılarında da, İngiliz markası tuvalet kağıdı ambalajları da dahil olmak üzere, sahil boyunca daha fazla İngiltere'den ithal edilmiş plastik bulundu.

ATIKLARIN ARASINDA COVİD-19 TESTİ DE VAR

Atıkların bir yıldan daha eski olamayacağının bir göstergesi olarak çöp sahalarında İngiltere'de yapılmış bir Coronavirus antikor testi de bulundu.

Türkiye'nin 2016 yılında İngiltere'den 12 bin tonluk plastik atık ithal ettiğini aktarılırken 2020 yılına gelindiği ise bu miktarın 18 kat artarak, İngiltere'nin toplam plastik atığının yüzde 40'ına denk düştüğünü gösterdi.

Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri de geçtiğimiz yıl 2016'ya kıyasla Türkiye'ye 20 kat daha fazla plastik atık gönderdi.


 

Öne Çıkanlar