İngiltere, yağmalanan 72 tarihi eseri Nijerya'ya iade edecek

İngiltere, yağmalanan 72 tarihi eseri Nijerya'ya iade edecek
Nijerya'nın sömürge döneminde kaçırılan tarihi ve kültürel değeri olan Benin bronzları, ABD ve Avrupa ülkelerindeki çeşitli müze, üniversite ve kiliselerde sergileniyor.

Fotoğraf: Telegraph / Benin Bronzları


İngiltere, Nijerya’nın iade edilmesini istediği tarihi eserleri geri vermeyi kabul etti. Nijerya Ulusal Müzeler ve Anıtlar Komisyonu (NCMM) Ocak 2022’de yağmalanan eserlerin iade edilmesini talep etmişti.

Londra'daki Horniman Müzesi, 19. yüzyılda Benin Krallığı'ndan yağmalanan 72 tarihi eseri Nijerya'ya iade edecek. İade edilecekler arasında, 12 pirinç levhadan oluşan ve "Benin Bronzları" olarak bilinen eserler de yer alıyor.

Nijerya Ulusal Müzeler ve Anıtlar Komisyonu, Ocak 2022’de söz konusu eserlerin iade edilmesini talep etmişti.

Horniman Müzesi, iade kararını; Nijerya ve İngiltere'de toplum liderleri, müze ziyaretçileri, çocuklar, akademisyenler ve sanatçılara danışarak aldığını açıkladı.

MÜZE YETKİLİSİ SALOMON: AHLAKİ OLARAK UYGUN OLAN BU

BBC'de yer alan habere göre müze yetkilisi Eve Salomon, "Bu eserlerin zorla elde edildiğine dair kanıtlar çok açık, Nijerya'ya iade etmenin hem ahlaki hem de uygun olduğu görüşündeyiz. Bu adımı atabilmekten memnunuz" dedi.

NCMM'den yapılan açıklamada ise "Horniman Müzesi'nin kararını memnuniyetle karşılıyoruz, iş birliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyoruz" ifadeleri yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Nijerya, İngiltere'nin 18 Şubat 1897'de ülkenin güneyindeki dönemin Benin Krallığı'na düzenlediği istilanın 125. yılında, yağmalanan Benin bronzlarının tümünün "ana vatanına" iade edilmesini istiyor.

Nijerya'nın sömürge döneminde kaçırılan tarihi ve kültürel değeri olan Benin bronzları; ABD ve Avrupa ülkelerindeki çeşitli müze, üniversite ve kiliselerde sergileniyor.

900'den fazla eser, İngiltere'nin en ünlü müzesi British Museum'da yer alıyor. Ancak, Benin Bronzlarının büyük çoğunluğunu elinde bulunduran müze, bu eserlerin iade edilmesine sıcak bakmıyor.

Nijerya ise sömürge döneminde kaçırılan tarihi eserlerin ait olduğu ülkeye geri gönderilmesi konusundaki ısrarını sürdürüyor.

Daha önce son olarak Almanya, Benin Krallığı dönemine ait 1100'den fazla bronz heykeli ekim ayında Nijerya'ya iade edeceğini açıklamıştı.

Öne Çıkanlar