İngiltere Başbakan'ı Johnson'ın Muhafazakar Partisi ara seçimlerde hezimete uğradı

İngiltere Başbakan'ı Johnson'ın Muhafazakar Partisi ara seçimlerde hezimete uğradı
Başbakan Boris Johnson'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti, milletvekillerinin seks skandalları nedeniyle istifaları sonrası düzenlenen kısmi bölgesel seçimlerde ağır yenilgi aldı.

İngiltere'nin güneyinde geleneksel olarak Muhafazakar Parti'nin kazandığı iki şehir olan Tiverton ve Honiton'da Liberal Demokratların kazanması sonrası Muhafazakar Parti Başkanı Oliver Dowden istifa ettiğini açıkladı. Dowden, yaptığı konuşmada, "Bize destek verenler son olaylardan dolayı üzgün ve hayal kırıklığına uğramış durumda. Ben de onların duygularını paylaşıyorum" dedi.

Ülkenin kuzeyindeki Wakefield'da yapılan diğer seçimde ise sandıktan İşçi Partisi çıktı. 2019'daki seçimlerde İşçi Partisi burada Muhafazakarlar karşısında yenilgiye uğratılmıştı.

"BORİS JOHNSON ŞİMDİ GİTMELİ"

Bölge seçimlerinden zaferle çıkan Liberal Demokrat milletvekili Richard Foord, "Tiverton ve Honiton halkı Britanya için konuştu" dedi. "Yüksek sesle ve net bir mesaj gönderdiler: Boris Johnson'ın gitme zamanı geldi ve şimdi gitmeli" ifadelerini kullandı.

Johnson'un verdiği kötü seçim sınavı, İngiltere'nin son dönemin en büyük hayat pahalılığı krizini yaşadığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının enerji ve temel gıda maddelerinin arzını zorlaştırdığı ve koronavirüs salgını sonrası döneme denk gelmiş durumda.

İŞÇİ PARTİSİNİN İKTİDAR OLMA UMUDU ARTTI

Her iki cephede de test niteliğinde görülen seçimlerde. Tiverton ve Honiton geleneksel olarak Muhafazakarlara oy verilen şehirlerdi. Kuzeydeki Wakefield ise 2019'da İşçi Partisi'nden Muhafazakarlar'a kaymıştı.

Bu şehirde yeniden İşçi Partisi'nin kazanması 2010'dan beri muhalefette bulunan partinin iktidar umutlarını destekler nitelikte.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer, sonuçların partinin yeniden çalışan insanların yanında bulunduğu ve iktidara "hazır olduğunu" gösterdiğini söyledi.

JOHNSON'IN BAŞBAKANLIĞI SKANDALLARLA SARSILIYOR

Tiverton ve Honiton bölgelerinde seçimler, bir Muhafazakar Parti milletvekilinin Avam Kamarası salonunda pornografik görüntülere bakarken yakalanması sonrasında verdiği istifanın ardından gerçekleştirildi.

Yenilgilere rağmen Johnson Parlamento'da büyük bir çoğunluğa sahip olmayı sürdürse de etikle ilgili iddialar aylardır başbakanın başını ağrıtıyor. Skandallar zinciri koronavirüs kapanmaların sırasında hükümet binalarında düzenlenen kutlamalarla doruğa ulaştı.

Johnson partilere katıldığı için polis tarafından para cezasına çarptırılan 83 kişiden biriydi ve bu onu görevdeyken yasaları çiğnediği tespit edilen ilk başbakan yaptı.

Öne Çıkanlar