İngiliz polisi, eski Fenerbahçeli futbolcunun ölümü nedeniyle özür diledi

İngiliz polisi, eski Fenerbahçeli futbolcunun ölümü nedeniyle özür diledi
Bir dönem Fenerbahçe'de de forma giyen Dalian Atkinson'ın 2016 yılında elektroşok tabancası ile ölümüne neden olunması nedeniyle polis futbolcunun ailesinden resmen özür diledi.

İngiltere'de polis, 5 yıl önce elektroşok tabancası ile vurulup başına tekme atılmasının ardından hayatını kaybeden eski futbolcu Dalian Atkinson'ın ailesine resmi özür mektubu gönderdi. Polis memuru Benjamin Monk, Atkinson'ın ölüme neden olduğu gerekçesiyle yargılandığı davada 6 ay önce "taksirle adam öldürme" suçundan 8 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

West Mercia Emniyet Müdürü Pippa Mills, yaşananlar nedeniyle "çok üzgün" olduğunu söyleyerek mektupta "Polis üniforması, memurlara yasa dışı davranma veya yetkilerini kötüye kullanma konusunda dokunulmazlık sağlamaz" diye yazdı.

Mills, olayın aile için "yıkıcı" olduğunu kabul ettiğini belirterek, "Hissettiğiniz büyük acıyı ve duruşmadaki önemli gecikmelerin kederinizi nasıl artırdığını hayal bile edemiyorum. Geçtiğimiz beş yıl boyunca çok güçlü ve onurlu durdunuz" dedi.

'GECİKMİŞ BİR ÖZÜR HOŞ KARŞILANMADI'

BBC Türkçe'nin haberine göre, Atkinson'ın ailesinin avukatı Kate Maynard ise yaptığı açıklamada, resmi özrün "hoş karşılandığını ve geciktiğini" söyledi:

"Pippa Mills'in, polis üniformasının dokunulmazlık sağlamadığını kabul etmesi, ölümcül polis şiddetinin başka korkunç örneklerinin görüldüğü bir yıl için özellikle önemli" diyen Maynard, "Bir polis memurunun polislik görevleriyle bağlantılı olarak adam öldürme suçundan 30 yılı aşkın süredir ilk kez mahkum edilmesiyle, bunun caydırıcı olacağını ve polisten hesap sormak isteyenlere cesaret vereceğini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Komşuları, 15 Ağustos 2016 tarihinde eski futbolcu Atkinson'ın babasının Telford'daki evi etrafında bağırdığını ve tuhaf davrandığını bildirmiş, bunun üzerine Monk, bir diğer polis memuru ile birlikte sabaha karşı eve gitmişti.

Komşularının aktardığına göre, Atkinson olay sırasında zihinsel bir çöküş yaşıyordu ve babasının evinin önünde Mesih olduğunu iddia ederek bağırıyordu.

Monk, ciddi sağlık sorunları olan 48 yaşındaki Atkinson'a 33 saniye boyunca üç kez elektroşok uygulamış; Atkinson hareketsiz bir şekilde yerde yatarken onun başına tekme atmıştı.

Atkinson hastaneye kaldırılmış ancak aynı gün hayatını kaybetmişti.

43 yaşında polis memuru Benjamin Monk, İngiltere'de 30 yıl sonra gözaltı sırasında yaşanan ölüm nedeniyle mahkum edilen ilk polis memuru olmuştu.

Atkinson ailesi, davanın, siyahların polis ve adalet sistemi tarafından gördükleri muamelenin değişmesi gerektiğini gösterdiğini söylemişti.

Monk ise mahkemedeki savunmasında davranışının nefsi müdafaa olduğunu, olay esnasında kendisinin ve meslektaşının "öleceğini" düşündüğünü söylemişti.

Mahkumiyetinin ardından, Monk görevden alınmıştı.

DALIAN ATKINSON KİMDİR?

Dalian Atkinson, futbol kariyerine 1983'te Ipswich Town'da başladı.

Daha sonra Sheffield Wednesday ve Real Sociedad'da da forma giydi.

1991 yılında Aston Villa'ya transfer oldu ve Villa formasıyla 85 maçta 25 gol attı.

Eski takım arkadaşları onu mizah anlayışı ve göz kamaştırıcı becerileriyle hatırlıyor. Menajeri için de Atkinson, büyük maçlarda her zaman iyi performans gösteren bir forvetti.

Atkinson fıutbolu bırakmasının ardından sağlık sorunları yaşamış, ailesi onun, yaşamının son altı ayında böbreklerini etkileyen ciddi bir hastalıkla başa çıkmakta zorlandığını söylemişti.

Türkiye'de futbolseverler Dalian Atkinson'ı, 22 Ekim 1995'te Fenerbahçe formasıyla Galatasaray'a 3 gol attığı maçla hatırlıyor.

Öne Çıkanlar