Türkiye, IMF'den borç mu aldı?: İyi Partili Bilge Yılmaz iddia etti, Bakan Nebati cevap verdi

Türkiye, IMF'den borç mu aldı?: İyi Partili Bilge Yılmaz iddia etti, Bakan Nebati cevap verdi
İyi Partili Yılmaz, Türkiye'nin IMF'den 6,5 milyar dolar aldığını iddia etmesi üzerine Bakan Nebati, 'SDR tahsisatları üye 190 ülkeye kota payları oranında yapılmaktadır' dedi.

+GERÇEK - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) borç aldığına ilişkin açıklamaların gerçek dışı olduğunu kaydetti.

Nebati, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz’ın iddialarına yönelik, "Dün katıldığınız bir yayında Türkiye’nin IMF’den 6,5 milyar dolar borç aldığını iddia etmişsiniz. Ya konuyu bilmiyorsunuz ya da bilip çarpıtıyorsunuz. İki durum da sizin adınıza üzücü" ifadelerini kullandı.

Nebati, IMF ile bir program ilişkisine girmediğini söyledi. Nebati, Türkiye'nin IMF'den 6,5 milyar dolar borç aldığı iddialarına Twitter hesabından yanıt verdi.

IMF’nin üye ülkeleri desteklemek amacıyla SDR (Special Drawing Rights – Özel Çekme Hakkı) tahsisatı, başka bir ifadeyle koşulsuz rezerv desteği sağladığını belirten Nebati, SDR tahsisatlarının üye 190 ülkeye kota payları oranında yapıldığını kaydetti.

Nebati, bu kapsamda geçen yıl, ABD’ye 112,9 milyar dolar, Almanya’ya 36 milyar dolar, Güney Afrika’ya 4,15 milyar dolar tutarında rezerv imkanı sağlandığını ifade ederek, Türkiye’ye ise IMF’deki kota payına karşılık gelmek üzere 6,3 milyar dolar tahsis edildiğini belirtti.

IMF ile bu konuda bir anlaşma imzalanmadığına ya da program ilişkisine girilmediğine dikkat çeken Nebati, "Bu imkan, tüm üye ülkelerin kullanımına açılmış bir kaynaktır. Türkiye’nin IMF’den borç aldığına ilişkin açıklamalar gerçek dışıdır. Bu hususlarla ilgili geçmişte de yapılan tezviratlara ilişkin 26 Ağustos 2021’de yapılan Bakanlığımızın basın duyurusu linkini sizin için tekrar bırakıyorum" değerlendirmelerinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu da, "İktidar IMF'nin kapısını çalmak zorunda kalabilir" uyarısında bulundu. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Kuşoğlu yaptığı açıklamada, "İktidar kendi imkanları ile bir şey yapamıyor. Enflasyonu önleyemiyor ve kaynak bulamıyor. İktidar için B planı da klasik olarak IMF'dir" dedi.

Kuşoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İktidar IMF'ye gitmek istemiyor ama daha kötü tavizler veriyor. Enerji konusunda taviz verdi. Batı tarafından sıkıştırılıyor. Suriye operasyonu diyor ama yapamıyor, Kıbrıs'ta da yine taviz verecek. AB sürecinden taviz verdi. Ülkenin birliğini beraberliğini de yok ediyorlar. 2008'e kadar IMF ile çalıştılar, bu kadar taviz yoktu. Akkuyu'da da çok ağır tavizler verildi. Putin ile yapılan görüşme de aynı şekilde. Bizim planımız ise demokrasiyi işleterek, yargının bağımsızlığını sağlayarak yatırımcıya  güven vermek."

Öne Çıkanlar