Meteoroloji ve İmamoğlu İstanbulluları uyardı: Her an baskın yağışlar bizimle olacak

Meteoroloji ve İmamoğlu İstanbulluları uyardı: Her an baskın yağışlar bizimle olacak
Meteroloji Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentteki hava durumuna ilişkin yurttaşlara uyarılarda bulundu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre; yurdu etkisi altına alan kar yağışı devam edecek. Kar yağışlarının İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Balıkesir, Bursa, Antalya'nın yüksek kesimleri ile Konya, Karaman, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Bingöl ve Diyarbakır'da kuvvetli olması bekleniyor. Karlar altındaki İstanbul için ayrıca fırtına, buzlanma ve don uyarısı yapıldı. İmamoğlu, AKOM'da İstanbul'daki karla mücadele çalışmalarını takip ederek uyarılarda bulundu.

Türkiye'nin büyük bölümü kar yağışının etkisi altında. İstanbul'da dün gün boyu devam eden kar, gece etkisini artırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Valiliği, vatandaşların soğuk ve karlı havada mağdur olmaması için bazı önlemler aldı. Üniversitelerde iki gün eğitime ve sınavlara ara verildi; malul, emekli ve hamileler iki gün idari izinli sayılacak. Motosiklet ve elektrikli scooter kullanımı ile motokuryelik bir sonraki duyuruya kadar yasaklandı.

Kentte, sabah saatlerinde kar yağışı etkisini biraz daha artırdı. Ciddi bir kar örtüsü oluşan İstanbul'da tahminlere göre bugün, kar yağışının en yoğun olacağı gün olacak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; ülke genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara'nın doğusu, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Kırklareli, Afyonkarahisar, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Denizli, Muğla çevreleri ve Tekirdağ'ın doğu kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Osmaniye ile Hatay kıyılarında yağmur ve sağanak, Hatay'ın yüksek kesimleri ve Muğla'nın, Antalya'nın ve Doğu Karadeniz'in kıyı kesiminde karla karışık yağmur ve yer yer kar, yağış alan diğer yerlerde kar şeklinde görülecek yağışların, İstanbul'un kuzey ve batısı ile boğaz çevresi, Kocaeli ve Sakarya'nın kuzey kesimleri, Balıkesir ve Bursa'nın Marmara'ya bakan kıyı ilçeleri, Antalya'nın doğusunun iç ve yükseklerinde, Konya, Karaman, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Tunceli, Erzincan ve Bingöl çevreleri ile Diyarbakır'ın kuzeyinde kuvvetli ve yer yer yoğun kar şeklinde olması bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun dik yamaçlarında çığ tehlikesi var. Kuzey, iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayının görüleceği tahmin ediliyor.

Hava sıcaklıklarının ülkenin kuzeybatısı ile güneydoğu kesimlerde mevsim normallerinin 4-6 derece altında, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında olması bekleniyor. Rüzgârın kuzeybatı kesimlerde kuzeyli, diğer yerlerde güneyli yönlerden hafif, yer yer orta kuvvette, Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde güney yönlerden kuvvetli ve zaman zaman kısa süreli fırtına (40-70 km/sa, hamleli 90 km/saat) şeklinde esmesi tahmin ediliyor.

KUVVETLİ VE YOĞUN KAR UYARISI

Yağışların, İstanbul'un kuzey ve batısı ile boğaz çevresi, Kocaeli ve Sakarya'nın kuzey kesimleri, Balıkesir ve Bursa'nın Marmara'ya bakan kıyı ilçeleri, Antalya'nın doğusunun iç ve yüksek kesimleri ile Konya, Karaman, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Tunceli, Erzincan ve Bingöl çevreleri ile Diyarbakır'ın kuzeyinde kuvvetli ve yer yer yoğun kar şeklinde olması beklendiğinden ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don olayı, tipi şeklinde kar yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

KUVVETLİ RÜZGÂR UYARISI

Rüzgârın, Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde güneyli yönlerden kuvvetli ve zaman zaman kısa süreli fırtına (40-70 km/sa, hamleli 90 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden ağaç ve direk devrilmesi ile çatı uçması gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

ÇIĞ UYARISI

Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun dik yamaçlarında çığ tehlikesi bulunduğundan vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

İSTANBUL İÇİN YOĞUN KAR, FIRTINA, BUZLANMA VE DON UYARISI

İstanbul'da devam eden kar yağışının il genelinde etkisini sürdüreceği tahmin ediliyor. Rüzgârın kuzey ve kuzeydoğu (poyraz) yönlerden kuvvetli ve zaman zaman kısa süreli fırtına (40-70 km/saat hamleli 90 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden, İstanbul'un kuzey ve batı kesimleri ile boğaz çevresinde yoğun olmak üzere deniz etkili kar yağışlarının aralıklarla kentte etkisini sürdürmesi bekleniyor. Özellikle köprü ve viyadükler başta olmak üzere il genelinde gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayının görüleceği tahmin ediliyor. İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan girişi ve boğaz hattı boyunca, deniz ulaşımı bakımından görüş mesafesinde azalma ve fırtına nedeniyle ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

İMAMOĞLU İSTANBULLULARI UYARDI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'daki hava durumuna ilişkin açıklamada bulundu. İstanbullulara ani şekilde görülen baskın kar yağışlarına karşı uyaran İmamoğlu "Meteorolojinin uyarılarına göre her an baskın yağışlar bizimle olacak. Bu hafta boyunca soğuk hava dalgası devam edecek" dedi.

Ekrem İmamoğlu, Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) İstanbul'daki karla mücadele çalışmalarını denetleyip son durum ile ilgili açıklama yaptı.

Cuma gününden beri kar yağışını takip ettiklerini dile getiren İmamoğlu "Bu yıl karın çok enteresan bir seyri var. Bir bölgeye birden kar yağıyor. Bir anda yoğun bir kalınlık oluşabiliyor. Kırsalda 25 santim ve üzerine çıktığı gözleniyor. Bu hafta boyunca soğuk hava dalgası devam edecek" diye konuştu. 

"BASKIN KAR YAĞIŞLARI BİZİMLE OLACAK"

İstanbul’un herhangi bir yerinde her an ani bastıran kar yağışları görülebileceğini uyarısında bulunan İmamoğlu "Meteorolojinin verdiği uyarılara göre her an baskın yağışları bizimle olacak. Vatandaşlarımıza olan uyarımız devam etmektedir.

Her ne kadar  trafikle ilgili akışı en verimli şekliyle şu an sürdürdüğümüzü ifade etsek de bir anda bastıran bir kar, kış koşullarına hazırlık olmayan bir araç ya da yoğunlaşan trafikten dolayı tıkanıklık  o yollara hizmet etmemizi de engelleyecek. Lütfen vatandaşlarımız bu koordineli çalışmalarına bizimle devam etsinler. Hiçbir vatandaşımız acil ihtiyacını hissettiğinde kendini yalnız hissetmesin. Bizler 7/24  onların yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar