İmamoğlu'na 'siyasi yasak' da istenen davada savcılık yeniden mütalaa hazırlayacak

İmamoğlu'na 'siyasi yasak' da istenen davada savcılık yeniden mütalaa hazırlayacak
İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava, bugün Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava 21 Eylül'e ertelendi.

+GERÇEK- İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcı, hapis cezasının yanında İmamoğlu hakkında 'siyasi yasak' anlamına gelen TCK’daki 53. maddenin uygulanmasını da istemişti.

İmamoğlu için "kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret" suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek duruşmada için erken saatlerden itibaren çok sayıda yurttaş İBB Başkanı İmamoğlu'na destek olmak için Kartal'de bulunan İstanbul Adliyesi önünde toplandı. 

Davada bugün karar çıkması bekleniyordu, ancak mahkeme heyeti duruşmayı 21 Eylül'e erteledi. 

KAFTANCIOĞLU ALKIŞLARLA KARŞILANDI

Yargıtay'ın tamamı eski paylaşımları nedeniyle kendisine verilen hapis cezasını onaması üzerine dün Silivri Cezaevi'ne giderek teslim olan ve aynı gün içinde tahliye edilen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da adliyeye geldi.

Kaftancıoğlu, duruşma salonu önünde alkışlarla karşılandı.

50 KİŞİLİK SALON TAHSİS EDİLDİ

Duruşmaya sadece 50 kişilik salon tahsis edildi. Avukatlar da dahil olmak üzere kalabalık dışarıda kaldı. 

Davaya CHP Milletvekilleri Aykut Erdoğdu, Turan Aydoğan, Gökan Zeybek, Sibel Özdemir, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul İl Başkan yardımcısı Nurettin Aydın, CHP ilçe örgütleri ve yöneticileri katılırken, Ekrem İmamoğlu duruşmaya katılmadı.

YSK ÜYELERİNİN ŞİKAYETÇİ OLMADIĞINA DAİR DİLEKÇE SUNULDU

Avukat Kemal Polat, mahkemeye uzman görüş raporu sunmasının ardından "İddia makamının mütalaasından sonra yargılamaya katkı sağlayacağını düşündüğümüz gelişmeler meydana gelmiştir" diyerek YSK eski Başkanı Sadi Güven'in bir gazeteye verdiği röportajında şikayetçi olmadığını belirttiğini hatırlattı.

Polat, Sadi Güven'in de aralarında bulunduğu 4 mağdurun şikayetçi olmadığına dair dilekçe sundu.  Avukat Polat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İmamoğlu'nun davaya konu açıklamaları nedeniyle geçtiğimiz günlerde şikayetçi olduğunu belirtti. YSK üyelerinin söz konusu açıklamayı üzerine alınmadığını ve şikayetçi olmadığını da öne süren Avukat Polat, tevsii tahkikat (kovuşturmanın genişletilmesi) talebinde bulundu. 

SAVCI YENİ MÜTALAASINI AÇIKLAMAK İÇİN SÜRE TALEP ETTİ 

Duruşma savcısı ise geçtiğimiz celse mütalaasını açıkladığını, fakat sanık avukatının müvekkilinin lehine olabileceğini belirttiği ve mahkemeye sunduğu bilirkişi raporunun savcılıkça değerlendirilmesinin ardından esas hakkında yeniden mütalaa hazırlanabilmesi için süre talep etti. 

DURUŞMA ERTELENDİ

Savcının süre talebini ve sanık avukatının tevsii tahkikat talebini kabul eden mahkeme, duruşmayı 21 Eylül 2022 tarihinde görülmek üzere erteledi. 

FENALAŞAN KADIN İLE PARTİLİ ARASINDA TARTIŞMA

Duruşmanın ertelenmesinin ardından adliyeden çıkan bir kadın ile partili bir görevli arasında sözlü tartışma çıktı. Kalabalıkta fenalaştığını söyleyen kadın, partililer tarafından sakinleştirildi. 

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019 tarihinde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde yapmış olduğu konuşmasından dolayı, "Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum, bunun bedelini bu millet sana ödetecek" ifadelerini kullanmıştı.

İmamoğlu da Soylu’nun bu sözlerine ilişkin gazetecilerin sorusu üzerine, "31 Mart’ta seçimi iptal edenler, dünyada, Avrupa’da onların gözünde nereye düştüğümüze baksınlar. 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar