İmamoğlu'ndan 'adaylık' yorumu: Sadece işime odaklandım

İmamoğlu'ndan 'adaylık' yorumu: Sadece işime odaklandım
İmamoğlu, AKP tarafından 25 yıl yönetilen İstanbul'a seçimden sonra devlet bankalarının kredi vermeyi durdurduğunu, yeni projeler için uluslararası tahvil üzerinde çalıştığını söyledi.

Fotoğraf: Ümit Bektaş / REUTERS


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye'nin en büyük şehri İstanbul'un şehrinin yeni altyapı projelerini finanse etmek için olası bir uluslararası tahvil üzerinde çalıştığını söyledi.

İmamoğlu, "Hem tahvil ihracı üzerinde çalışıyoruz hem de farklı enstrümanlarla yeni altyapı projeleri için dış kaynak görüşmelerimiz devam ediyor." dedi.

Belediye, İstanbul çevresindeki dört metro projesinin tamamlanmasını finanse etmek için geçen yıl 580 milyon dolarlık Eurobond finansmanı sağladı. Beş yıl vadeli ve yüzde 6,6 getirisi olan Eurobond, 2,4 milyar doların üzerinde talep gördü.

Eurobond, devlet ya da şirketlerin, kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları, genellikle uzun vadeli bir borçlanma aracı. İBB bu tahvilleri ilk kez geçen yıl finans kaynağı yaratmak için çıkarmıştı.

İmamoğlu, Pazartesi günü Reuters ile yaptığı röportajda, devlet bankalarından fon sağlama taleplerinin defalarca başarısız olması üzerine dış finansmana başvurduğunu söyledi.

Metro dışında belediye başka projelere de 500-550 milyon euro (564-620 milyon dolar) yatırım yapan İBB, geçen ay 85 megavatlık (MW) bir atık yakma ve elektrik santrali, gıda atıklarından enerji ve gübre üretmek için bir biyometanasyon tesisi ve bir su arıtma tesisi açtı.

İmamoğlu, İstanbul'un Beylikdüzü ve Sefaköy ilçeleri arasında 1 milyar avroluk yatırım gerektirmesi beklenen yeni bir atık yakma tesisi ve metro hattı için finansman temini için çalışmaların sürdüğünü söylerken belediyenin metronun şehrin yolcu trafiğinin yüzde 15'ten yüzde 30'a taşımayı hedeflediğini belirtti.

Bazıları tarafından 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'a meydan okumak için potansiyel bir rakip olarak görülen İmamoğlu, röportajda yalnızca belediye başkanı olarak işine odaklandığını söyledi.

Öne Çıkanlar