İller Bankası’nın hibeleri Cumhur İttifakı’na: Aktarılan kaynak yaklaşık 333 milyon lira

İller Bankası’nın hibeleri Cumhur İttifakı’na: Aktarılan kaynak yaklaşık 333 milyon lira
İLBANK, 2021 yılında belediyelere sağladığı 1156 projenin yüzde 94,2’si Cumhur İttifakı ve kayyım belediyelerine, yüzde 4,3’ü ise CHP’li belediyelere ait.

CHP’li Seyit Tosun, yerel yönetimlere destek vermek amacıyla kurulan İLBANK’ın 2021’de hangi belediyelere ne kadar destek verildiğini açıkladı. Torun, İLBANK’ın 2021 yılında belediyelerin 1156 projesine kaynak sağladığını, bu projelerin yüzde 94,2’sinin Cumhur İttifakı ve kayyım belediyelerine, yüzde 4,3’ünün CHP’li belediyelere ait olduğunu kaydetti. "İLBANK’ın musluğu, açıkça iktidar belediyelerine bağlanmıştır" diyen Torun, "2019 yılından bu yana, belediyelerimiz hem Çevre Bakanlığı’na hem İLBANK’a, yüzlerce talepte bulundu. Ancak Çevre Bakanlığı 293, İLBANK ise 256 talebimizi reddetti" dedi.

191 BELEDİYE PROJESİNİN 188’İ CUMHUR İTTİFAKI’NA

BirGün’de yer lan habere göre iktidarın kamu kaynaklarını dağıtırken muhalefet belediyelerine karşı "pervasız bir ayrımcılık" yaptığını belirten Torun, İLBANK’ın 2021 yılında 191 belediye projesini yüzde 100 hibe ile bitirdiğini, bu 191 projenin 188’i, yani yüzde 98,4’ünün yine Cumhur İttifakı ve kayyum belediyelerine ait olduğunu söyledi.

Torun, "Bizim belediyelerimizin oranı ise sadece yüzde 1. Buradan iktidar belediyelerine aktarılan kaynak ise, yaklaşık 333 milyon lira. Genel olarak baktığımızda sadece Konya ve Trabzon’daki iktidar belediyelerine verilen destek bile, bizim 248 belediyemize verilen destekten 1,5 kat daha fazla. Örneğin; İstanbul’da 14 belediye projesine 126 milyon lira destek verilmiş. Bunların da tamamı AK Parti belediyesi. Ama İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ve 14 ilçe belediyemize tek kuruş kaynak sağlanmamış" vurgusu yaptı.

‘256 TALEBİMİZ REDDEDİLDİ’

"İLBANK’ın musluğu, açıkça iktidar belediyelerine bağlanmıştır" diyen Torun, "2019 yılından bu yana, belediyelerimiz hem Çevre Bakanlığı’na hem İLBANK’a, yüzlerce talepte bulundu. Ancak Çevre Bakanlığı 293, İLBANK ise 256 talebimizi reddetti. Son olarak Mersin Büyükşehir Belediyemiz ve pek çok belediyemiz İLBANK’tan kredi alamayınca özel bankalardan kredi buldu. Ama İLBANK, belediyelerimize bırakın krediyi, bir teminat mektubunu dahi vermedi. Yine Çevre Bakanlığı, son 3 yıldaki araç yardımlarının yüzde 97’sini, iktidar belediyelerine aktardı. Yine aynı bakanlığın 432 milyon liralık nakdi yardımının tamamına yakını iktidar belediyelerine aktarıldı." dedi.

Torun, sözlerini şöyle sürdürdü: "İktidar şunu bilmelidir: Biz, bu partizanlığa pabuç bırakmayacağız. Tek bir belediyemizin hakkını, hukukunu bu iktidarın insafına terk etmeyeceğiz."

Öne Çıkanlar