İlham Ahmed Reuters’a konuştu: ABD Suriye’de kalacağını taahhüt etti

İlham Ahmed Reuters’a konuştu: ABD Suriye’de kalacağını taahhüt etti
'Kısa vadede pek bir şey görmüyoruz... Amerikalıların Suriye'de siyasi bir çözüm için daha aktif bir rol oynamasını umuyoruz, yapmalılar.'

ARTI GERÇEK - İç savaş başladığında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya ve İran tarafından desteklenirken, Suriyeli Kürt YPG milisleri ABD tarafından desteklendi. Ancak 2019'da o zamanki Başkan Donald Trump, Kürtlere karşı bir Türk taarruzunu mümkün kılmak için ABD güçlerinin çoğunu Suriye'den çekti.

Batı'nın Afganistan'dan kaotik bir şekilde çekilmesi, Washington'un Çin'i ana stratejik zorluk olarak algılaması nedeniyle, Trump'ın halefi Joe Biden'ın bölgedeki müttefiklerini terk edebileceğine dair Orta Doğu'da endişe yarattı.

Ancak YPG'nin siyasi kolu olan Suriye Demokratik Konseyi'nin yürütme kurulu başkanı İlham Ahmed, ABD'nin Kürtlere açık bir taahhütte bulunduğunu söyledi.

Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon temsilcileriyle Washington'da yaptığı görüşmelerin ardından Reuters'a konuşan Ahmed, "IŞİD'i yok etmek ve Kuzey Doğu Suriye'de altyapı inşa etmek için ne gerekiyorsa yapacaklarına söz verdiler" dedi ve devam etti:

"Suriye'de kalacaklarını ve geri çekilmeyeceklerini, IŞİD'le savaşmaya devam edeceklerini söylediler. Trump yönetimi sırasında ve Afgan geri çekilmesi sırasında tavırları belirsizdi, ancak bu sefer her şeyi netleştirdiler."

Esad'ın pan-Arabist iktidardaki Baas partisi tarafından ayrımcılığa uğrayan Suriye'nin azınlık Kürtleri, bir sivil idareye sahip.

Ahmed, Kürtlerin Amerikalılardan Suriye ile Irak arasındaki Al-Yaarubiyah sınır kapısını uluslararası yardım için yeniden açmaya yardım etmelerini ve siyasi bir çözüme yardım etmede rol oynamalarını istediğini söyledi.

Geçen ay Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşen Ahmed, Kürtlerin "Suriye'deki ana oyuncu" Ruslarla da görüştüklerini ve İran ile de diyaloğa hazır olduklarını söyledi. Kürtler, siyasi bir çözüm bulmak için Şam'la da görüştü.

Ahmet ne kadar iyimser?

"Kısa vadede pek bir şey görmüyoruz... Amerikalıların Suriye'de siyasi bir çözüm için daha aktif bir rol oynamasını umuyoruz, yapmalılar."

 

Öne Çıkanlar