İlginç swap iddiası: Türkiye, sıcak para için Japonların kapısına gidecek

İlginç swap iddiası: Türkiye, sıcak para için Japonların kapısına gidecek
Ekonomi yazarı Barış Soydan, Türkiye'ye gelecek aylarda takas yöntemiyle 30 milyar dolar sıcak paranın geleceğini, Türkiye'nin Japonya ile swap anlaşması imzalayacağını belirtti.

+GERÇEK - Youtube kanalından piyasalara yönelik yayınlar yapan ekonomi yazarı Barış Soydan'dan çok çarpıcı bir iddia geldi. Soydan, Türkiye'nin yeni bir ülke ile swap anlaşması yapacağını ve para takası uygulamasına geçeceğini söyledi. Soydan'ın ekonominin gidişatına yönelik bu iddiaları çok konuşulacak.

Türkiye'nin yeni bir swap anlaşması için hazırlandığını söyleyen Soydan, 2000 yılında Londra'daki para takası piyasalarının Türkiye'ye yönelik yaptığı kısıtlamaların gevşetileceğini iddia etti. Ankara'dan gelen bilgiler doğrultusunda açıklamalar yapan Soydan, Merkez Bankası'nın döviz için yeni hamlelerini anlattı. İşte yatırımcıları da ilgilendiren o önemli açıklamalar.

SOYDAN ANKARA'DA KONUŞULAN ÇARPICI BİR İDDİAYI AÇIKLADI

Soydan, Türkiye'nin ekonomi yönetimine dair çarpıcı iddialarda bulundu. Türkiye'nin Suudi Arabistan'dan sonra Japonya ile swap anlaşması yapacağını söyleyen Soydan, yabancı yatırımcıların swap para takasına yönelik Türkiye kararlarının gevşetileceğini aktardı. "Ankara'da ilginç şeyler konuşuluyor" diyen Soydan şunları kaydetti:

"Geçmişte Londra'daki para takası piyasaları ile Türk bankalarının işlemleri ciddi bir şekilde kıyaslanmıştı. Dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak burada Türk Lirası'na, Türkiye'ye yönelik spekülasyon yapıldığı, Türk Lirası'nın açığa satıldığını, yabancıların bir takım kur atakları planladıklarını ve uygulamaya koyduklarını söylüyordu. Ve gerçekten de sıcak para kurudu."

CARİ AÇIK NEDENİYLE DÖVİZ BORCUMUZ OLACAK

Türkiye'nin o dönemden bugüne cari açığının kapanmadığını ifade eden Soydan, "Ama Türkiye'nin döviz ihtiyacı bitmedi. Geçen yıl ne demişti ekonomi yönetimi? "Cari açık kapanacak, ihracatta hızlı artış göreceğiz" ama öyle olmadı. Bu yıl yine cari açıkta çok hızlı bir artış oldu. Savaşta tuz biber ekti ama zaten emtia fiyatları artıyordu. Türkiye'nin ithalat faturasında şimdi çok hızlı bir artış var. Ama ihracat aynı hızla artmıyor. Bunun üzerine bu yıl turizm gelirleri de beklenen hızda artmayacak. Çünkü Rusya'dan beklenen sayıda turist gelmeyecek. Cari açık nedeniyle bir döviz açığımız olacak. Üzerine bir de döviz borcumuz var" dedi.

YENİ İHRACAT KARARI İLE EKSTRA DÖVİZ GETİRMEYE ÇALIŞACAKLAR

İhracat dövizinin yüzde 40'ın Merkez Bankası'na satılmasına ilişkin kararı değerlendiren Soydan, "Aslında bu havuzu doldurmuyor. Bu bir yerden ekstra döviz bulmaktadır. İhracatı kısa sürede artıramayacağımıza göre savaşta uzun süre göründüğüne göre bir yerlerden sıcak para bulmamız gerekiyor. İşte Ankara'da tam da bu konuşuluyor" diye konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA TAKAS YOLUYLA TÜRKİYE'YE 30 MİLYAR DOLAR SICAK PARA GİRECEK

Soydan, Türkiye'ye gelecek aylarda takas yöntemiyle 30 milyar dolar sıcak paranın geleceğini söyleyerek, Türkiye'nin Japonya ile swap anlaşması imzalayacağını belirtti. İşte Soydan'ın o çok konuşulacak açıklamaları:

"Eğer 30 milyar dolarlık takas üzerinden sıcak para gelişine yönelik hazırlık yapılıyorsa nasıl bir hazırlık olabilir bu? Londra'daki swap piyasasına yönelik Türk bankalarının işlem kısıtlarının gevşetilmesi olabilir. Merkez bankaları ile de swap üzerinden Türkiye'ye para girişi ile bekleniliyor. Japon Merkez Bankası ile swap anlaşmasının gündem de olduğu konuşuluyor."

ARAPLARDAN SONRA JAPONLARA SWAP ANLAŞMASI

Suudi Arabistan'dan sonra Türkiye'nin yeni adresinin Japonya olduğunun söyleyen Soydan, Japonya ile yapılacak swap anlaşmasının Merkez Bankası'nın elini güçlendireceğini ifade etti.

Japon Yeni'nin uluslararası piyasada dinar ya da riyalden farklı olduğunun altını çizen Soydan, "Türkiye ile Japonya'nın siyasi ilişkileri fena değil. Japon Merkez Bankası ile bir swap anlaşmasıyla karşılaşabiliriz. Yen Japon parası uluslararası piyasalarda kabuk gören bir para Suudi riyalinden ya da Katar dinarından farklı olarak uluslararası piyasada. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bir an da kullanabileceği bir rezerv olur. Merkez Bankası elini güçlendirebilir" dedi.

Öne Çıkanlar