İl Milli Eğitim Müdürü, Eğitim Sen’lileri binaya almadı

İl Milli Eğitim Müdürü, Eğitim Sen’lileri binaya almadı
Eğitim Sen 3 nolu şube başkanı Fevzi Yılmaz, sendika yöneticileri ile birlikte İl Milli Eğitim binası önünde açıklama yapmak istedi ancak polis izin vermedi.

Eğitim Sen’e bağlı Ankara şubeleri İl Milli Eğitim Müdürü ile okulların açılamaması nedeniyle yaşanan sıkıntıları görüşmek istedi. Ancak öğretmenler binaya alınmadı. Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar’ın daha önce kendilerine "Kapılarımız her zaman açık, görüş ve önerilerinizi paylaşmaya bekleriz" dediğini aktaran Eğitim Sen 3 nolu şube başkanı Fevzi Yılmaz, sendika yöneticileri ile birlikte bina önünde açıklama yapmak istedi, polis izin vermedi.

Eğitim Sen’e bağlı Ankara şubeleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne görüşme için gitti. Ancak öğretmenler içeri alınmadı. Bunun üzerine bina önünde basın açıklaması yapmak isteyen sendika yöneticilerine polis izin vermedi. Polisin engel olduğu sendika yöneticileri, 5 nolu Şube binası önünde basın açıklaması yaptı.

Eğitim Sen 5 nolu şube binası önünde açıklama yapan 3 nolu şube başkanı Fevzi Yılmaz, uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimle ilgili İl Milli Eğitim Müdürü ile görüşmek istediklerini söyledi. Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar’ın daha önceki görüşmelerde "Kapılarımız her zaman açık, görüş ve önerilerinizi paylaşmaya bekleriz" dediğini aktaran Yılmaz, "Ancak Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar Eğitim Sen Ankara Şube Başkanları ile görüşmekten kaçınmış ve Ankara Polisinin öğretmene şiddet uygulamasına seyirci kalmıştır" dedi.

Eğitim Sen Ankara şubeleri adına bir basın açıklaması yapan Yılmaz, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için, okulların seyreltilmiş olarak 21 Eylül’de açılacağını hatırlattı.

‘MEB GEREKLİ HAZIRLIKLARI YAPMADI’

Uzaktan eğitim uygulamalarının eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler üzerinde olumsuz etkilerinin artarak sürdüğünü belirten Yılmaz, "Eğitim Sen olarak sürecin başından itibaren eğitimin yüz yüze devam etmesi gerektiğini ısrarla vurgularken, uzaktan eğitimin var olan eşitsizlikleri daha da derinleştireceğini belirtmekteyiz. Yüz yüze eğitime geçilmesi için salgının belirli oranda bastırılması, okullarda sağlık riski oluşmasını engelleyecek gerekli tüm önlemlerin alınmasını ve okulların tam güvenli olarak açılması gerektiğini ısrarla vurgulamaktayız. MEB, yaptığımız tüm uyarılara rağmen yüz yüze eğitim için de, uzaktan eğitim için de gerekli hazırlıkları yapmamıştır" diye konuştu.

‘ÖZEL OKULLAR YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇERKEN MEB’İN BUNU BAŞARAMAMASI KABUL EDİLEMEZ’

MEB’in öğrenci ve velilerin endişelerini giderecek, güven verici açıklamalar yapmaktan kaçındığını belirten Yılmaz, bunun da endişe ve kafa karışıklığını daha artırdığını ifade etti.

Özel okul ve devlet okulları için farklı uygulamaların gündeme gelmesini eleştiren Yılmaz, şunları söyledi: "Uzaktan eğitime erişimde çok ciddi sıkıntılar yaşanırken, öğrencilerin uzaktan eğitime erişimini sağlayacak hazırlıklar yapılmadan atılacak her adımın mevcut eşitsizliği daha da derinleştirmesi kaçınılmazdır. Bazı özel okullarda 8. ve 11. sınıflarda yüz yüze eğitime başlamıştır. Özel okullar yüz yüze eğitime geçerken, MEB’in gerekli hazırlıkları yaparak bunu başaramaması kabul etmek mümkün değildir."

Yılmaz, Eğitim Sen olarak eğitim öğretimle ilgili taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • Öğrencilerin eğitim ve yaşam hakkı bir bütündür. Öğrencilerin, eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığını, yaşamını güvenceye almadan eğitim hakkının güvenceye alınması mümkün değildir.
  • Öğrencilerin okula gelip giderken kullandıkları ulaşım araçları önemli oranda sağlık riski oluşturmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için öğrencilerimiz ve bütün eğitim emekçileri için  ücretsiz servis olanağı sağlanmalıdır.
  • Okullar açılmadan önce fiziksel mesafe ve hijyen planlaması yapılmalıdır. Devlet okullarında bir sınıfta en fazla 12 öğrenci olacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.
  • Taşımalı eğitime son verilerek, köy okulları yeniden eğitime açılmalıdır.
  • Atıl kamu binalarında düzenleme yapılarak buralardan derslikler oluşturulmalıdır.
  • Okulların çoğunda temizlik ve hijyen sorunu yaşanmaktadır. MEB’ nın bu sorunları ortadan kaldırmak için kaynak ayırmaması ve okulların da kendi bütçesi olmadığı için bu konularda sorunlar yaşanması kaçınılmazdır. Eğitimin ihtiyaçlarının karşılanması için ek bütçe oluşturulmadan atılacak her adımın riski daha da büyütmekten başka bir sonuç vermeyeceği bilinmelidir. Eğitim kurumlarının bütün ihtiyaçları salgın koşullarına göre yeniden güncellenmeli ve bu ihtiyaçların giderilmesi için ek bütçe oluşturulmalıdır.
  • Bütün eğitim kurumlarında sağlık birimleri oluşturulmalı, yeterli sayıda doktor ve hemşire  görevlendirilmelidir.
  • Bütün eğitim kurumlarının maske, dezenfekten, temizlik ve hijyen malzemeleri ücretsiz karşılanmalıdır.
  • Okullarda temizlik ve hijyen işlerinde çalışacak personel açıkları kadrolu atama ile karşılanmalı,  hijyen ve salgınla mücadele konusunda eğitim almaları sağlanmalı ve salgına karşı koruyucu ekipmanla donatılmaları sağlanmalıdır.
  • Bilim insanlarının önerileri doğrultusunda okulların yüz yüze açılmasına karar verilmesi durumunda eğitim emekçilerine ve öğrencilere ücretsiz test ve aşı yapılmadır.
  • Uygun koşullar sağlandığında yüz yüze eğitim için önemli oranda öğretmen ihtiyacı olacaktır. Yeterli sayıda öğretmen ataması kadrolu, güvenceli olarak yapılmalıdır.
  • Öğrencilerimize ve öğretmenlere uzaktan eğitim için gerekli internet, teknik destek, bilgisayar veya tablet ücretsiz olarak verilmelidir." (ANKA) 

Öne Çıkanlar