İktidarın krize nereden çözüm bulduğu ortaya çıktı: 1970'lerin tozlu raflarından indirilmiş

İktidarın krize nereden çözüm bulduğu ortaya çıktı: 1970'lerin tozlu raflarından indirilmiş
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Rota, 'Krize çözüm için bula bula DÇM (Dövize Çevrilebilir Mevduat) 1970'lerin tozlu raflarından indirilmiş' eleştirisinde bulundu.

ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yeni kararları açıkladı. Ekonomide Dövize Çevrilebilir Mevduat dönemi başladı. Eski Hazine bürokratı ve Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düzenlediği basın toplantısındaki açıklamaları sonrası görüşlerini sosyal medyadan paylaştı.

Rota, Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya yönelik olarak, "Krize çözüm için bula bula; DÇM (Dövize Çevrilebilir Mevduat) 1970'lerin tozlu raflarından indirilmiş" dedi.

Erdoğan’ın her fırsatta ‘eski Türkiye’ diyerek mahkum ettiği AKP öncesi Türkiye’den bir çözüm bulması AKP’ye yönelik 'eski Türkiye’ye sarıldı' değerlendirmelerine yol açtı.

DÖVİZE ÇEVRİLEBİLİR MEVDUAT NEDİR?

Döviz mevduat sahiplerine ya da döviz almak yerine parasını TL mevduat yapanlara, banka faizinin TL mevduat faiz oranından oluşacak getirisinin kur farkı altında kalması halinde bu fark hazineden ödenecek. Kur farkı yani dövizin TL karşısında değerlenmesi halinde faiz üzerinde bir getiri farkı oluşursa bu fark devlet tarafından mevduat sahiplerine ödenecek.

Dışarıdan döviz girişini teşvik etmek amacıyla Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) hesapları ilk kez 1967 yılında açılmıştı. Hesap sahibine dövizli işlem hakkı tanındı. TCMB hesaplara, Hazine adına, kur garantisi vermişti. Diğer bir deyimle kur farkları bütçeden karşılandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar