Kenanoğlu: İktidar yargısıyla, tetikçisiyle, mafyasıyla tüm güçlerini devreye soktu

Kenanoğlu: İktidar yargısıyla, tetikçisiyle, mafyasıyla tüm güçlerini devreye soktu
‘Anayasa Mahkemesi bağımsız ve hukuka uygun bir karar verme yeteneğini tümden kaybetmişse HDP’yi kapatma yolunu seçecektir’

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK-  Hakların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, HDP’ye yönelik kapatma davasının MHP Genel Merkezinde kararının verildiğini belirterek, "İktidar yargısıyla, tetikçisiyle, mafyasıyla tüm güçlerini devreye sokmuştur" dedi. 

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle yapılan dava başvurusunda ilk incelemesini tamamladı. Anayasa Mahkemesi'nin inceleme sonrası HDP'nin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul ettiği bildirildi.

Mahkemenin eksikliklerin tamamlanması istemiyle 31 Mart tarihinde iade ettiği iddianame Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından yeniden hazırlanarak 7 Haziran tarihinde mahkemeye gönderilmişti. 

SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK? 

Anayasa Mahkemesi’nin kararını değerlendiren Avukat Aydın Erdoğan, sürecin ilerlemesine ilişkin öncelikle HDP’nin Anayasa Mahkemesi’nin tanıdığı süre içinde ön savunmasını vermesi gerektiğini söylüyor. Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin esas hakkındaki görüşünü sunacak ve ardından bu görüşü HDP’ye gönderecek. 

Anayasa Mahkemesi’nin belirlediği tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacağını söyleyen Erdoğan, sürecin ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacağını söylüyor. Ayrıca bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. 
Erdoğan, raporun mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın toplantı için bir gün belirleyeceğini söyleyerek şöyle devam ediyor:

"Üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Karar toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla verilebilecek. Anayasa Mahkemesi'nin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde, bu kişiler kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak"

‘HDP’Yİ SİYASET DIŞINA ATMA OPERASYONU’

Kapatma Davasının HDP’yi siyaset dışına atmaya yönelik bir operasyon olarak değerlendiren Erdoğan, "Bu durumu bir linç kampanyası olarak görüyorum. Bu süreç demokrasi karşıtı, demokrasi sindiremeyen, çoğulculuğu kabul etmeyen, tekçi, yasakçı zihniyetin seçimle baş edemediği HDP’ye karşı ancak kanunlar yoluyla, yargı eliyle yasaklama yoluna giderek bir çözüm arayışı diyorum" dedi. 

‘SÜREÇ 3 ŞEKİLDE SONA EREBİLİR’

Sürecin 3 şekilde sonlanabileceğini söyleyen Erdoğan, birinci yolun HDP’ye yönelik davanın tümden reddedilmesi olduğunu söylüyor. Erdoğan, "Hukuki olan budur. HDP’ye yöneltilen ithamlar tamamen gerçek dışıdır. HDP İzmir il binasına yapılan saldırıda Deniz Poyraz’ın katledilmesinde olduğu gibi sayısız şiddet eylemini mağdurudur. Hukuka uygun olan bu asılsız iftiraları ve yalan üzerine kurulu davanın reddedilmesi gerekiyor. Hukuk bunu gerektirir" dedi. 

‘KARAR HDP İÇİN MÜCADELE ENGELİ OLUŞTURMAYACAKTIR’

Erdoğan, ikinci yolun ise partinin kapatılması olduğunu söylüyor. "Anayasa Mahkemesi bağımsız ve hukuka uygun bir karar verme yeteneğini tümden kaybetmişse bu yolu seçecektir" diyen Erdoğan, üçüncü yolun ise partinin hazine yardımından mahrum bırakılması olduğunu söylüyor. Erdoğan, "Bu seçenek HDP için herhangi bir siyaset ya da mücadele engeli oluşturmayacaktır. Halk defalarca bu partiyi bütün özverileriyle, ekmeğinden, aşından çocukların sütünden ekmeğinden keserek hayatiyet vermiştir. Bu anlamda HDP yönünden engelleyici bir durum oluşturmayacaktır" dedi. 

‘ARTIK YETER DİYORUZ’

Erdoğan, "Parti yöneticisi arkadaşların sık sık ifade ettiği üzere bir dükkan değil, bir bina değil, bir çadır değil ki kapatasın. HDP eşitlik özgürlük fikri etrafında bir araya gelmiş binlerce yöneticisi, binlerce çalışanı ile birlikte milyonlarca seçmenin desteğini almış bir partidir. Parlamento matematiğini, seçim sonuçlarını yargı eliyle etkilemeye dönük bu gayretle nihai olarak boşa çıkacaktır. Bundan bir kuşkumuz yok. Ama tabi şunu istiyoruz; bu ülkede eşitlik, özgürlük ve adalet diyoruz. Bunun için toplumun büyük kısmı büyük bedeller ödedi. Artık yeter diyoruz" diye konuştu. 

‘İDDİANAME NASIL HAZIRLANIR KONUSUNDA İPUCU VERDİLER’

HDP İstanbul milletvekili Ali Kenanoğlu Anayasa Mahkemesi’nin HDP’ye yönelik hazırlanan önceki iddianamenin kabul edilmediğini hatırlattı. Anayasa Mahkemesi’nin iddianameyi iade ederken aslında ‘ipucu vererek’ yeni iddianame yönünde yol gösterdiği söyledi. Kenanoğlu, "Bu doğrultuda hazırlanan iddianameyi anayasa mahkemesi kabul etti ve süreci başlatmış oldu" dedi. 

‘SİYASİ MÜCADELEMİZİ VERECEĞİZ’

Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararı kendileri açısından beklenmedik bir durum olmadığını söyleyen Kenanoğlu, "Bütün o yol göstermeler yerine getirilmiş anlaşılıyor. Biz henüz iddianameyi görmedik. Tabi süreç devam edecek biz de HDP’yi savunmaya devam edeceğiz. Siyasi saikle açılmış bir dava olduğunu biliyoruz. Bizde hukuki savunmamızı avukatlar aracılığı ile yapacağız. Ancak bütünüyle bu sürecin siyasi bir süreç olduğunu bilerek bizde buna karşı siyasi mücadelemizi de vereceğiz "dedi. 

‘ÇIKARLAR DOĞRULTUSUNDA KAPATILABİLİR’ 

Türkiye’de hukuk olmadığını ve ihtimaller arasında HDP’nin kapatılabileceğini söyleyen Kenanoğlu, "Evet, HDP’yi kapatılabilirler. Çünkü ortada hukuki bir durum olmadığı için, hukuki bir karar da verilemeyeceği için siyasi bir karar olacaktır. Eğer Cumhur İttifakı HDP’nin kapatılmasını siyasi ihtiyacına uygun bulacaksa, kendi siyasi çıkarları doğrultusunda uygunsa kapatır. Ancak bu kapatmanın sonuçlarını yönetemezler. Kapatmanın sonucu kendilerine çok ağır bir şekilde döner. Hem ekonomik hem de siyasi açıdan hem de Türkiye’nin geleceği anlamında son derece ağır sonuçları olur. Bütün bunları hesap edecekler. Ve buna göre bir karar verecekler "diye konuştu. 

‘BU DAVA MHP’NİN GENEL MERKEZDE YAPILDI’

HDP’ye yönelik kapatma davasının siyasi bir dava olduğunu söyleyen Kenanoğlu, "Bu davanın hazırlıklarının MHP Genel Merkezi’nde yapıldığını biz biliyoruz. Şu an Cumhur İttifakı varlığını, HDP’nin yokluğuna bağlamış durumda. Yargısıyla, tetikçisiyle, mafyasıyla tüm güçlerini devreye soktular. Bütün bunlar birbirinden bağımsız değildir. Ve bütünüyle kendi iktidarlarını sürdürebilmeye dönüktür" dedi.

Öne Çıkanlar