İhracatçılar: Krediye erişemiyoruz, iş yapma imkânımız yok

İhracatçılar: Krediye erişemiyoruz, iş yapma imkânımız yok
İhracatçılar, müşterilerine fiyat vermekte ve kredi erişiminde zorlandıklarını belirtti.

Geçtiğimiz yılı yüksek enflasyon ve zamlarla kapatan Türkiye'nin ihracatta yüzde  32,9'la rekor kırarak 225,4 milyar dolara yükseldi. 2022 yılı için 250 milyar dolar hedef koyulması ihracatçıları tedirgin ediyor. Dolar kurundaki dalgalanmayla birlikte müzterilere fiyat vermekte ve krediye erişimde problem yaşayan ihracatçılar, "şu anki şartlarda ihracatın geçen seneki kadar gitmesine imkân yok" ifadelerini kullanıyor.

VOA’dan Soner Kızılkaya ve Oğulcan Bakiler’in haberine göre; Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, ihracatçı şirketlerin bilançolarında karlı bir dönem geçirmiş gibi göründüğünü ancak dövizdeki dalgalanma nedeniyle aslında karlarının eridiğini dile getirdi.

Eskinazi, "ihracatçıların krediye ihtiyaçları var. İhracatçıları bugüne kadar ayakta tutan Merkez Bankası’nın vermiş olduğu reeskont kredileriydi. Maalesef aşağı yukarı 1,5 aydır Merkez Bankası reeskont kredilerini vermiyor. Verse de küçük firmalara, küçük miktarlarda veriyor, vermemiş olmamak için. Ama bu tabii ki hiçbir zaman için kifayet edici bir miktar değil" ifadelerini kullandı.

MERKEZ BANKASININ KAYNAKLARI YETERLİ DEĞİL

İhracat hedefine ulaşılabilmesi için reeskont kredilerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Eskinazi, ihracatçıların Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile yaptığı toplantıda da bu konunun gündeme geldiğini söyledi.

Eskinazi'nin konuya dair açıklaması şöyle:

"Merkez Bankası Başkanımız da ‘Biraz daha sabredin’ dedi. Ama sabrın sonu yok. Bir an evvel bu reeskont kredilerinin açılması lazım. Tabii ki bunun için de Türkiye’ye para girmesi lazım. Çünkü bizim mevduatlarımız bunu vermeye yeterli değil. Merkez Bankası kaynakları buna yeterli değil. Onun için de bizim başka ortamlardan Türkiye’ye bir şekilde para sokmamız lazım."

Dolar kurundaki dalgalanmanın asıl sorun olduğunu da belirten Eskinazi, "Döviz kurunda 10 gündür volatilite oturmuş vaziyette. Bu böyle devam ederse bir güven gelir. Ama bu güveni tesis etmek öyle çok kolay değil. Merkez Bankası’nın da gerekenleri yapması lazım. Çok istikrarlı adımlar atması lazım. Son zamanlarda çok istikrarlı adım atılmıyor. İhracatçı için de çok zor günler bunlar. Fiyat verirken hepimiz çok zorlanıyoruz. Çünkü neyin ne olacağı belli değil. İhracatçı, dolar 13,5 ise 12,5’tan, 13’ten hesap edip kendini garanti altına almaya çalışıyor. Bu doğru bir yöntem değil. Hem fiyatlar yüksek oluyor hem de piyasadaki aynı anda fiyat verenlerle pahalı oluyorsunuz. Biz bunu istemiyoruz. Stabil bir kur bizi her zaman kurtarır" ifadelerini kullandı.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş ise, "Şu anki şartlarda ihracatın geçen seneki kadar gitmesine imkan yok" diye konuştu. Enflasyon ve dövizdeki artışla bağlantılı olarak uygulanan ekonomik politikaların ihracatçının önünü kapattığını belirten Sertbaş, "Stabiliteye gelmemiz lazım. Şu an müşterilerimize fiyat vermekte zorlanıyoruz. Dolayısıyla sipariş almakta zorlanıyoruz. Ama çok uzayacağını zannetmiyorum bu dengesizliğin, volatilitenin. Stabil duruma gelecektir yakın gelecekte Türkiye ve eski ihracat hızına kavuşacaktır. Başka çıkışımız yok çünkü" dedi.

SERTBAŞ: BU KREDİLERLE İHRACATÇININ İŞ YAPMA İMKÂNI YOK

Sertbaş krediye erişim konusunda yaşanan sıkıntılara değinerek, "Şu anda bulunabilen krediler piyasadaki özel bankaların verdiği krediler. Onlar da bugünkü faizle yüzde 25’ten başlıyor yüzde 35’e kadar gidiyor. Bu kredilerle ihracatçının iş yapma imkanı yok. Biz Eximbank kredileri kullanıyorduk, Merkez Bankası reeskont kredilerini kullanıyorduk. Bunlara ulaşamazsak zaten rekabet etme şansımız yok. Bir an önce bu işin düzene girmesi lazım" dedi.

Sertbaş, ihracat bedelinin yüzde 25’inin Merkez Bankası’na satılması zorunluluğunun hazır giyim sektörünü fazla etkilemeyeceğini de sözlerine ekleyerek, "Başta işçilik olmak üzere bizim Türk Lirası olarak dağıttığımız birçok giderimiz var. Biz o yüzde 25’i harcayacak yer buluruz. Ama ihracat için yaptığı girdinin yüzde 90’ı, yüzde 95’i dövizle olan sektörler var. Onlar için büyük bir handikap" diye konuştu.

Öne Çıkanlar