İhracatçı döviz kuruna müdahale istedi

İhracatçı döviz kuruna müdahale istedi
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: İhracatçılar olarak kurda 3.40’ın altına inilmesi durumunda müdahale edilmesi gerektiğini düşünüyoruz...

EKONOMİ - Türk Lirası’nda geçtiğimiz hafta ve pazartesi günü yaşanan değerlenme ihracatçıları tedirgin etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın 3,40'ın altına inilmesi durumunda kura müdahale etmesini istedi.

Dünya'nın haberine göre, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların uluslararası alanda rekabetçi olabilmesi için kurda belirli bir seviye gerektiğini ve şu an için bu seviyenin 3.40-3.50 arasında olduğunu söyledi.

Merkez Bankası’nın buna göre gerekli adımları atması gerektiğini savunan Büyükekşi, "İhracatçılar olarak kurda 3.40’ın altına inilmesi durumunda müdahale edilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

YILSONU DOLAR TAHMİNİ 3,67

İhracatçının dolarda yıl sonu beklentisi ise son ankette 3,67 çıktı. İhracatçı Eğilim Araştırması 2017 2. Çeyrek Gerçekleşme ve 3. Çeyrek Beklentileri sunumunda açıklama yapan Büyükekşi, "Dolar kuru beklentisi eylül sonu için 3.54, yıl sonu için 3.67 seviyesinde. Euro için ise sırasıyla 4.13 ve 4.25 seviyeleri bekleniyor. Diğer taraftan, büyümeye baktığımızda firmaların 3’üncü çeyrek beklentisi 6.5 ve yıl geneli büyüme beklentisi yüzde 5.2. TİM olarak biz de yüzde 5’in üzerinde büyümeyi öngörüyoruz" dedi.

DANIŞMANLAR ARASINDA İKİ FARKLI GÖRÜŞ

Öte yandan, döviz kuru tartışmasında Cumhurbaşkanlığı danışmanlarının farklı görüşleri öne çıkıyor. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem'in tecrübesiz olduğunu ifade etti. Daha önce Ertem, "Dalgalı kur rejimi uyguladığımız için kur seviyesine düşük ve bu seviye tehlikeli demek yanlış" demiş ve "KGF uygulaması devam edecek; bunun tartışılmasına gerek yok" açıklamasında bulunmuştu. Gedikli ise hafta başındaki açıklamasında, "Bizde kurların daha aşağı gitmesi riskli çünkü ihracatı zora sokar, şirketlerin karlılığı düşer, bu da istihdam sorununu doğurur" demişti.

Öne Çıkanlar