İHD, şiddet, cinsel taciz ve işkenceye uğrayan trans kadın için suç duyurusunda bulundu

İHD, şiddet, cinsel taciz ve işkenceye uğrayan trans kadın için suç duyurusunda bulundu
İHD İstanbul Şubesi LGBTİ+ Komisyonu, Taksim’de bekçiler tarafından transfobik şiddet görüp gözaltına alınan ve karakolda da şiddete maruz bırakılan trans kadın için suç duyurusunda bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi LGBTİ+ Komisyonu, 4 Mayıs Çarşamba gecesi Taksim’de bekçilerden transfobik şiddet görüp gözaltına alındığını ve karakolda da polislerin işkence ile cinsel şiddetine maruz bırakıldığını belirten trans kadın Kesken için suç duyurusunda bulundu.

İHD LBTİ+ Komisyonu’nu 12 Mayıs günü sosyal medya hesabından suç duyurusunun detaylarını paylaştı.

Kaos GL'de yer alan habere göre, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan suç duyurusunda şüpheliler, Taksim Polis Merkezi amir ve memurları ile olay yeri ve saatinde görevli bekçi olarak belirtildi.

Şüphelilere isnat edilen suçlarsa; Türk Ceza Kanunu (TCK) 94. madde ile tanımlanan işkence suçu, 105. madde ile tanımlanan cinsel taciz suçu, 122. madde ile tanımlanan ayrımcılık suçu ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 3. madde işkence yasağının ihlali, Birleşmiş Milletler ‘mahpuslara muameleye dair asgari kuralları belirleyen Mandela Kuralları’na aykırılık.

Suç duyurusunda, trans kadın Kesken’in maruz bırakıldığı işkence ve cinsel taciz şu cümlelerle ifade edilidi:

Bekçinin –trans kadın Kesken’e "orospular, alın bunları" diye bağırdığı, karakol amirinin ve bekçinin Kesken’i saçlarından sürükleyerek ve döverek karakola götürdüğü; karakolda amir ve bekçi tarafından Kesken’in darp edilmeye devam edildiği, Kesken’in burnuna ağır bir darbe aldığı, elle vücudunun her bölgesinden tacize maruz bırakıldığı, yerleri yalamaya zorlandığı…"

Şikâyetçi Vekil avukatları, Av. Eren Keskin, Av. Jiyan Kaya, Av. Jiyan Tosun, şüpheliler hakkında soruşturma başlatılarak dava açılmasını talep etti.

Öne Çıkanlar