İHD: İstismara karşı çocuk koruma sistemi kurulmalı

İHD: İstismara karşı çocuk koruma sistemi kurulmalı
Çocuğa yönelik cinsel istismarın sadece faillerin cezalandırılmasıyla çözülebilecek bir konu olmadığını belirten İHD Çocuk Hakları Komisyonu, 'Çocuk Koruma Sistemi' kurulmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, çocuk istismarına karşı düzenlediği basın toplantısında, uluslararası sözleşmeleri hiçe saymakla suçladığı iktidarı uyardı.

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri ve Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) milletvekili seçilen Tülay Hatimoğulları ile Kemal Peköz katıldığı basın açıklamasını İHD Adana Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Eylem Berfu Ulıtaş okudu.


İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu

'İSTİSMAR BİR ŞİDDET TÜRÜDÜR’ 

Çocuğa yönelik taciz, tecavüz ve ölümle sonuçlanan cinsel şiddet vakalarındaki artışın son günlerde basına yansıyan olaylarla bir kere daha gündeme geldiğine dikkat çeken Ulıtaş, konunun dile getiriliş şekli ve içeriğindeki önerilerin insan hakları açısından ciddi eksiklikler içerdiğini vurguladı.

Ulıtaş, "Zaman zaman gündeme gelen çocuğa yönelik cinsel taciz ve artık ölümle sonuçlanan şiddet konusu, sadece faillerin cezalandırılmasıyla çözülebilecek bir konu değildir. Çocuğa yönelik cinsel istismar bir şiddet türüdür" diye konuştu.

'POLİTİKALAR GELİŞTİRİLMELİ’

Önleyici ve koruyucu yaklaşıma sahip etkili bir çocuk koruma sisteminin kurulması ve sistemin etkisini izleyecek bir izleme mekanizmasının kurulması gerektiğine vurgu yapan Ulıtaş, "İşte bu yüzden çocuk alanında hak temelli çalışmalar yürüten; ancak OHAL nedeniyle kapatılmış sivil toplum örgütlerini yeniden açılarak başta İHD gibi hak temelli sivil toplum kuruluşlarıyla ve bu konuda çalışma yapan uzmanlarla ve çocuklarla birlikte etkili politikalar geliştirme çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. 

HÜKÜMETE UYARI

Türkiye'deki mevcut iktidarın politikalarından dolayı her geçen gün çocuk istismarının arttığını belirten HDP’li Tülay Hatimoğulları da, "Uluslararası yapılan sözleşmeye uymayan bu iktidarı uymaya çağırıyoruz. Bu meselenin bir hastalık olmadığı görerek, sorunun eğitim olduğunun farkına vararak, bu sorunu bir an çözmeliyiz. Bizler çocuklarımıza güzel bir dünya bırakmak için uğraşıyoruz. Bunun içinde her alanda mücadele edeceğiz" diye konuştu.

(M.A)

Öne Çıkanlar