İHD’den İskenderun Cezaevi raporu: Yemeklerden tırnak çıkıyor, doktor diş çekerken çene kırıyor

İHD’den İskenderun Cezaevi raporu: Yemeklerden tırnak çıkıyor, doktor diş çekerken çene kırıyor
İskenderun Cezaevi’nde yaşanan sorunlar İHD tarafından raporlaştırıldı: Yemeklerden kıl ve tırnak çıkıyor, LGBT+ bireyler psikolojik şiddete maruz kalıyor, doktor diş çekerken çene kırıyor.

Seda TAŞKIN


+GERÇEK- İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, İskenderun T Tipi Cezaevi ile ilgili yaptıkları inceleme ve görüşme sonuçlarını rapor haline getirdi. İHD Merkezi Cezaevi Komisyon Üyesi Mehtap Sert tarafından paylaşılan raporda,  tutuklu ve hükümlülerin en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıklarının altını çizildi. 

Mehtap Sert bir basın toplantısı düzenleyerek, İskenderun T Tipi Cezaevi’nden mahpuslar tarafından kendilerine yapılan hak ihlali başvuruları üzerine gerçekleştirilen tespitleri paylaştı.

Bir tutuklunun kendisine ilettiği hak ihlallerini Sert şöyle anlattı.

"Sosyalleşme ile ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Aile görüşü en az 40 dakika yapılırken, yine kendilerine kitaplar ulaştırılmıyor. Tutukluların mektupları kendilerine verilmiyor, yazdıkları ise gönderilmiyor. Ancak postanın ücreti tutuklu ve hükümlülerden alınıyor. Mektuplar sadece APS ile gönderildiğinde yerine ulaşıyor ancak bir APS için 30 lira alıyorlar. Bütçesini aşan çoğu kişi ise bu yöntemi kullanamıyor. Sevk talepleri reddedilirken, yine kantin fiyatları her hafta değiştiği için sorun yaşanıyor. Yoğur, peynir gibi temel gıdaları bile almakta sorun yaşanıyor. Elektrik paraları çok yüksek rakamlar geliyor. Koğuşlar sürekli aranıyor ve eşyalar yerlere atılıyor."

‘KÖTÜ MUAMELEYE MARUZ KALIYORLAR’

Sert, ayrıca bir başka tutukludan gelen "Cezaevi idaresi görevlilerinin kötü muamelesine maruz kaldıkları ve yakın zamanda babasını kaybetmesine rağmen cenazeye katılma talebinin reddedildiği" bilgisini de paylaştı. 

‘YEMEKLERDEN KIL, TIRNAK VE KURT ÇIKIYOR’

Sert bir başka tutukludan gelen yemeklerle ilgili şikayetleri de aktardı. Buna göre cezaevinde dağıtılan yemekler koğuştaki insan sayısı kadar değil. Çoğu kez yemeklerden kıl ve tırnak ve kurt çıkıyor. Ayrıca yemekler bozuk olduğu için zehirlenme vakaları da sık görünüyor. 

Mehtap Sert aynı tutukludan gelen şu bilgileri de paylaştı: 

"Yemekler genellikle bozuk geldiği için gıda zehirlenmesi yaşamış. Serum takılmış. Verilen yemekte koğuştaki sayı kadar değil. Koğuşları sebepsiz aranıyor. Semaver, kova, terlik gibi kantinden aldıkları malzemeler fazla diye alınıyor. Eşyalar yere atılıyor. Asıl şikâyeti sağlıkla ilgili. Revirdeki doktor dişini çekerken çenesini kırmış. Kronik astım. Migreni var. Hastaneye
sevk edilmiyor. Doktor savcının talimatı var demiş. Cezaevi idaresi sağlık bakanlığına şikayet edilmiş."

‘HASTA TUTUKLUYA İLAÇLARI VERİLMİYOR’

Bir başka tutuklunun durumuna ilişkin de bilgi veren Sert, "Cezaevinden gelen bir mektupta ise sağlık sorunu yaşayan bir tutuklunun ilaçlarının kendilerine verilmediği belirtiliyor. Sağ gözünde yüzde 75 görme kaybı var ve engelli raporu almak istiyor. Diğer yandan astım ilaçları verilmiyor.  Kontrol için doktora götürülmüyor. Dalak sorunuyla ilgili ultrason çekilmesi gerekiyor. Hastaneye götürülmüş ancak o gün çekilmemiş. Hala bekletiliyor" dedi.

‘LGBT+ BİREYE İLAÇLARI VERİLMİYOR’

Raporda İskenderun Cezaevi’nde bulanan LGBT+ bireylerin de yaşadığı sorunlara da değinildi. Bir LGBT+ bireyin 4 kişilik odada tek başına kaldığını söyleyen Sert bu kişinin maruz kaldığı hak ihlallerini şöyle sıraladı: 
Havalandırmaya tek başına çıkıyor. Sosyal haklardan yararlanamıyor. Çünkü kendi kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayacak kadar hastalığı ağırlaşmış. Ayakları siyaha dönmüş, ayaklarının altında yaralar çıkmış. Ayakta durmakta zorlandığı için de koğuşta ikinci kata çıkamadığı için bütün eşyaları alt katta bulunuyor. Yürümek konusunda aşırı zorlanıyor. Fizik tedavi yapılmıyor. Damarlar tıkanmış, ilaçlarını devlet hastanesinde kalp damar cerrahı yazmış ve reçeteli olmasına rağmen ilaç verilmiyor. Engelli olduğu için engelli maaşı alıyor. Kantinden şeker, çay, tütün, temizlik malzemesi dışında bir şey alamıyor. 14/08/2021 tarihinde R tipinde yatar raporu olmasına rağmen sevki yapılmıyor. Cezaevi idaresinin kendisine tutum ve davranışlarında psikolojik şiddet yaşanıyor" .

‘ELLE ARAMA YAPILMASINA TEPKİLİ’

Trans bireyin yaşadığı sorunlara ilişkin de konuşan Sert, "Aramalarda elle arandığı, fiziksel temasa çok maruz kaldığı için şikayetçi. Sebepsiz hücre cezası almış. Yemekler çiğ olduğu için yiyemiyor" dedi. Bir başka trans bireyin şikayetini de anlatan Sert, "Yüzde 44 engelli raporu bulunuyor.Kalp ve akciğerlerindeki rahatsızlıktan dolayı engelli raporu verilmiş. Astımı var. Doktora götürülmüyor. İlaçları verilmiyor" bilgisini paylaştı.

‘KEYFİ İLAÇ GETİRİYORLAR’

Bir başka LGBT+ bireyin sorunlara da değinen Sert, "Ruh sağlığı ile sıkıntılar yaşıyor. Mahkeme, Ankara Yüksek Güvenlikli Psikiyatri Cezaevi’ne göndermiş. Orada bir ay yatışı yapılmış ancak doktorun yazdığı ilaçlar kendisine verilmiyor. Revir için talepte bulunduğunda götürülmüyor ya da doktora şikâyeti anlatıp kafasından ilaç getiriyor. Yemekler çok kötü olduğu için genelde yemiyor. 5 gün üst üste iki öğün bulgur gelmiş. Kantinden sadece çay, şeker, tütün, temizlik malzemesi alabiliyor. Keyfi aramaların bazen haftada iki defa olduğu ve eşyalarının yere atıldığını
söylüyor" dedi.

Öne Çıkanlar