Iğdır zehir soluyor: Hava kalitesi indeksi en tehlikeli seviyeye çıktı

Iğdır zehir soluyor: Hava kalitesi indeksi en tehlikeli seviyeye çıktı
Temiz hava için 0 ila 50 arasında olması gereken hava kalitesi indeksinin 355'e çıktığı Iğdır'da, yürüyüş yapmama ve bisiklete binmeme uyarıları yapıldı.

ARTI GERÇEK-Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habip Eksik, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Iğdır’daki hava kalitesinin halk sağlığını tehdit eder seviyede olduğunu açıkladı.

Milletvekili Eksik, bu verilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sitesinde de belirtildiğini açıkladı. HDP’li Milletvekili Eksik, kentteki hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığını belirterek, "Iğdır halkı zehir soluyor" dedi.

İNDEKS EN TEHLİKELİ SEVİYEYİ GÖRDÜ

Temiz hava için 0 ila 50 arasında bulunması gereken hava kalitesi indeks değerinin Iğdır'da 355'e çıktığına işaret eden Habib Eksik, "Kötü hava Iğdır'da yaşamı ciddi ölçüde tehdit etmektedir" diye konuştu.

HALKA UYARI YAPILDI: YÜRÜYÜŞ VE AÇIK HAVA SPORLARI YAPMAYIN, BİSİKLETE BİNMEYİN

Milletvekili Eksik, Iğdırlılara yürüyüş ve açık hava sporları yapılmaması, bisiklete binilmemesi yönünde uyarılarda bulunulduğunu belirterek, "Bu da yaşamayın, ölün anlamına gelmektedir" ifadesini kullandı. Iğdır'da aynı açıdan farklı tarihlerde çekilmiş fotoğraflar paylaşan HDP'li Eksik, bunlardan birinde görülebilen Ağrı Dağı'nın, diğerinde hava kirliliği nedeniyle görülemediğini söyledi.

Habib Eksik, Iğdır'da herkesin doğal gaza ulaşımının sağlanması ya da kaliteli kömür dağıtılması gerektiğini dile getirdi.

ÇEVRE BAKANLIĞI: IĞDIR HAVA KALİTESİ ARIYOR

Öte yandan Artı Gerçek’in ulaştığı Çevre Bakanlığı’nın sitesinde Iğdır’daki hava kirliliğine ilişkin de bir çalışma olduğu görüldü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sitesinde "Iğdır Hava Kalitesini Arıyor’ başlığıyla yapılan açıklamada "İl müdürlüğümüz tarafından hazırlanan "Iğdır Hava Kalitesini Arıyor" projesi kapsamında ilimiz genelinde 10 adet noktaya Emisyon ( Toz-Partikül) ölçüm cihazları yerleştirildi. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gönderilen mobil hava ölçüm cihazı ile de hava kalitesi ölçümleri anlık olarak devam etmekedir. Yaz ve kış aylarında yapılacak olan farklı emisyon ölçümleri sonucunda elde edilen veriler neticesinde ilimizdeki hava kirliliğinin kaynağı bilimsel olarak tespit edilecek olup, önleyici ve azaltıcı tedbirlerin alınması öngörülmektedir" ifadeleri yer alıyor.

Bakanlığın sitesindeki bugünkü hava kalite indeksinin "Hassas" seviyede olduğu belirtilerek, hava kalitesinin çocuklar, yaşlılar ve hastalığı olanları etkileyecek seviyelere yükseldiği vurgulandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar