İddia: 'Ukrayna ordusu Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırdı'

İddia: 'Ukrayna ordusu Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırdı'
Bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü 'Santral etrafındaki çatışmalar tehlikeli ve sorumsuzca' dedi.

Ukrayna’da Rusya işgali altında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali tekrar top atışlarının hedefi oldu. Bölgedeki Rus askeri-sivil idare sorumlularından Vladimir Rogov, "Ukrayna ordusu Zaporijya Nükleer Santraline saldırdı" dedi.

Santral geçen hafta da saldırıların hedefi olmuş, Ukrayna ve Rusya birbirlerini sorumlu tutmuştu.

İHA'nın servis ettiği habere göre Ukrayna ordusunun kontrolü altındaki topraklardan roket ve topçu atışlarıyla santralin vurulduğunu açıklayan Rogov, "Ukraynalılar, Energodar ve Zaporijya topraklarına yönelik yoğun saldırılarına devam ediyor. Santral komutanlığının bulunduğu bölgede, radyasyon kaynak alanının bulunduğu noktaya ve itfaiye alanına 5 fırlatma kaydedildi. Santrale yönelik saldırılar, Kiev rejiminin kontrolü altındaki Dnipyer'den roket ve topçu atışlarıyla gerçekleşti" dedi.

Rogov ayrıca saldırılar sırasında kimsenin zarar görmediğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, 5, 6 ve 7 Ağustos tarihlerinde Ukrayna ordusu tarafından insansız hava araçları ve topçu atışlarıyla Zaporijya'ya saldırılar gerçekleştirildiğini ancak Rus hava savunma sistemleriyle bu saldırıların püskürtüldüğünü açıklamıştı.

ABD'DEN ARINDIRILMIŞ BÖLGE ÇAĞRISI

ABD, santralin etrafında silahlardan arındırılmış bir bölge kurulması çağrısında bulundu.

BBC'nin aktarımına göre bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü "Santral etrafındaki çatışmalar tehlikeli ve sorumsuzca" dedi.

Ukrayna, Rusya’nın santral ve çevresini bir askeri üsse çevirip, Ukrayna’nın karşılık veremeyeceğini bilmesine rağmen buradan Ukrayna topraklarına saldırı düzenlediğini savunuyor.

Moskova ise iddiaları reddediyor.

Ukrayna’nın nükleer enerji kurumu Enerhoatom, saldırılar nedeniyle santralde görevli olan Ukraynalı personelin vardiya değişiminin gerçekleşemediğini ve içerdeki çalışanların işlerine devam etmek zorunda kaldığını belirtiyor.

Rusya santrali Mart ayında ele geçirmişti.

Dün G7 liderleri Rusya’nın santrali Ukrayna’ya devretmesi gerektiğini belirten bir açıklama yapmıştı.

Öne Çıkanlar