İddia: 'Türkiye, Mısır'la ilişkileri normalleştirmek için İhvan yanlısı medyaya baskı yapıyor'

İddia: 'Türkiye, Mısır'la ilişkileri normalleştirmek için İhvan yanlısı medyaya baskı yapıyor'
İktidarın, Mısır'la ilişkilerin düzeltilmesi için Müslüman Kardeşler yanlısı medya kuruluşlarına baskı yaptığı iddia edildi.

Türkiye, Mısır'la aradaki ilişkilerin düzeltilmesi için Türkiye'den yayın yapan Müslüman Kardeşler (İhvan) destekçisi medya kuruluşlarına baskı yaptığı iddia edildi. İddiaya göre, Türkiye Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi hakkındaki haberleri kaldırmalarını istiyor.

Evrensel gazetesinin aktardığı habere göre, İngiliz Financial Times gazetesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni bölgesel normalleşme politikası nedeniyle "Mısırlı medya sürgünlerine" baskı yaptığını öne sürdü.

Haberde, "Türkiye’nin Arap dünyasındaki eleştirel medya için güvenli sığınak rolü, Cumhurbaşkanının yakınlaşma istediği bir dönemde tehdit altında" denildi.

'TÜRK YETKİLİLER ELEŞTİRİLERİ YUMUŞATMAMI İSTEDİ'

Haberde, eski bir cumhurbaşkanı adayı olan ve 2013’teki darbeden sonra Türkiye’ye yerleşerek İstanbul merkezli Al Sharq kanalını kuran Ayman Nour’un görüşlerine yer verildi.

Altı yıldır Mısır’daki Sisi yönetimini İstanbul’dan yaptığı yayınlarla eleştiren Nour, Türk yetkililerin kendisinden eleştirilerini yumuşatmasını tekrar tekrar istediğini söyledi.

'KANAL BURADA KAPANACAK'

Haberde, Sisi karşıtı sert yayınlarıyla tanınan Mekameleen isimli Mısır kanalının sekiz yıl sonra Türkiye’deki operasyonlarını sonlandırma kararı aldığı da hatırlatıldı.

Bu kararın, Erdoğan’ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’la görüşmesinden sadece birkaç saat sonra açıklandığına dikkat çekildi. Mekameleen kanalının eski sunucularından Hamza Zawba, "Çok büyük bir baskı olduğu çok açık hale gelmişti. Kanal burada kapanacak çünkü Türkiye hükümetini Arap dostları nezdinde utandırmak istemiyor" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Orta Doğu medyası Türkiye’nin İsrail ile ilişkileri geliştirmek için ülkedeki Hamas üyelerini sınır dışı ettiğini yazarken, Tel-Aviv hükümetinin kapsamlı bir sunum yaparak Hamas üyelerinin "terörle bağlantılarının" da Ankara’ya sunulduğu öne sürülmüştü.

Öte yandan geçen haftalarda Suudi Arabistan’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu ziyaretinden önce gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin kapatılması da uluslararası kamuoyunda dikkat çekmişti.

Mısır’da Müslüman Kardeşlerin ve Muhammed Mursi’nin devrilmesine uzanan darbe sürecinin arkasında Suudi Arabistan’ın ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin olduğu öne sürülüyor. Her iki ülke de Müslüman Kardeşler’i çok uzun süredir "terörist organizasyonlar" olarak tanıyor. Türkiye ise dış politikasında Müslüman Kardeşler’i destekliyor.

Mursi askeri darbeyle devrildikten sonra Türkiye-Mısır ilişkileri de kopma noktasına geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan dönüşü yaptığı açıklamada Mısır’la ilişkilerin düzeltilmesine dair ılımlı mesajlar vermişti.

Öne Çıkanlar