İddia: MHP, anket şirketleriyle ilgili verdiği yasa tasarısını biran önce Genel Kurul’a getirmek istiyor

İddia: MHP, anket şirketleriyle ilgili verdiği yasa tasarısını biran önce Genel Kurul’a getirmek istiyor
Anket şirketlerinin baraj altında gösterdiği MHP, Meclis açılınca Genel Kurul'a şirketlerle ilgili 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngören yasa tasarısını gündeme getirmeyi planlıyor.

2023 seçimleri için geri sayım sürerken son dönemde yapılan anketlerde MHP "baraj altı" gösteriliyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bir süredir konuşmalarında, partisini baraj altı gösteren anket şirketlerini hedef alıyor.

Cumhuriyet’te yer alan Selda Güneysu’nun haberine göre MHP’de uzun süredir "anket firmalarıyla ilgili yasal düzenleme" tartışılıyor. Bu konuda Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya’nın da TBMM’ye sunduğu yasa teklifi bulunuyor. Ancak şirketlerle ilgili düzenleme mitinglerle birlikte MHP’nin "ana gündem maddelerinden biri" oldu. Parti yönetimi, anket firmalarıyla ilgili düzenlemenin TBMM açılır açılmaz Genel Kurul’a gelmesini istiyor. MHP’nin "kamuoyunu yanıltan anketçilerle ilgili" isteği de cezai yaptırım.

‘2 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİS CEZASI’

MHP’li kurmaylar, "Genel Başkan Bahçeli son dönemde anket firmalarına yönelik eleştirilerini neden sertleştirdi" sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

"MHP, her seçim dönemi aynı durumla karşı karşıya kalıyor. MHP’nin oyu bilinçli ve tercihli olarak baraj altı gösteriliyor. Hatta Seçim Yasası’nda yapılan yeni düzenlemede barajın yüzde 7’ye çekilmesi bile bazı kesimlerce ‘MHP baraj altında kalacağı için’ şeklinde yorumlandı. Oysa MHP barajı geçiyor ve TBMM’de grup kuracak milletvekili sayısına ulaşıyor. Anketlerin ne kadar yanıltıcı olduğunun kanıtı seçimler. Bu nedenle anket şirketleri boş bırakılamaz. Kamuoyuna yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgiler sunan kamuoyu araştırmacılarıyla ilgili mutlaka bir düzenleme yapılmalı. Bu kişiler ile ilgili 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngören bir yasa teklifimiz zaten var. Bununla birlikte araştırmanın kim için yapıldığı, finansmanının nasıl karşılandığı, tutarının belgeleriyle birlikte paylaşılmak zorunda olması da teklif metnimizde var. Bu seçim dönemi bir kez daha anketçilerle ilgili bir düzenlemenin yapılması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. TBMM’nin 1 Ekim’deki açılışının ardından teklif bekletilmeden Genel Kurul’a gelmelidir."

Öne Çıkanlar