İddia: İktidar, Türk Lirası endeksli süper bono satışından vazgeçti

İddia: İktidar, Türk Lirası endeksli süper bono satışından vazgeçti
Piyasadaki beklentilerine aksine enflasyondan daha çok kazandıracağı belirtilen Türk Lirası endeksli süper bono satışından vazgeçildiği öne sürüldü.

+GERÇEK - Aylardır tartışılan ve her bakanlar kurulu toplantısından sonra açıklanacağı beklenen enflasyon oranı artı kar endeskli süper bononun iptal olduğu öne sürüldü.

Borsa Manşet'in haberine göre, enflasyondan daha çok kazandıracağı belirtilen TL endeksli süper bono satışından vazgeçildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin, enflasyona endeksli enstrümanlar üzerinde çalıştıklarını, bunun enflasyona endeksli tahvil olabileceğini söyledikten sonra beklenti başlamıştı.

Hazine, Merkez Bankası, BDDK ve diğer ekonomi yönetimi temsilcileri süper bono üzerinde bir kaç aydır çalışma yapıyorlardı. Çıkartılacak süper bono ile enflasyon üzerinde kazanç sağlanacak; böylece dolara yatırım yapanların dolarlarını bozdurmaları ve TL'ye dönüş yapmaları amaçlanıyordu.

Çıkartılacak süper tahviller için; enflasyon oranının üzerinde, yüzde 10 ekstra faiz verileceği de yorumlanıyordu. 

Bürokratlar; çıkartılacak TL bazlı tahvillerin daha çok zarar oluşturacağını açıklayarak;  öncelikle TL üzerinden işlem yapan borsa piyasalarının bu tahvilden sonra büyük yara alacağını belirttiler.

Enflasyon seviyesindeki bir faiz uygulaması aynı zamanda diğer bütün faizleri yukarı yönlü hareket ettirebilirdi, görüşü ağırlık kazandı.

Yine bu enflasyon endeksli bu tahvilden sonra faizlerin bir anda artacağı ve reel kesimin ve başta KOBİ'lerin büyük zarara uğrayacağı tespit edildi.

Öne Çıkanlar