İddia: Binali Yıldırım, MİT Müsteşarı Fidan’ı görevden almak istedi ama Erdoğan izin vermedi

İddia: Binali Yıldırım, MİT Müsteşarı Fidan’ı görevden almak istedi ama Erdoğan izin vermedi
Gazeteci Sedat Bozkurt, Binali Yıldırım'ın 15 Temmuz gecesi bir türlü ulaşamadığı MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı görevden almak istediğini ancak Erdoğan engeline takıldığını yazdı.

Gazeteci Sedat Bozkurt, bugün Kısa Dalga’da yer alan Türkiye’nin darbeler tarihini ele aldığı yazısında 15 Temmuz’la ilgili değerlendirmelerine yer verdi. 15 Temmuz gecesi korumalarının arabaları kurşunlanarak fiziki müdahaleye maruz kalan tek siyasetçinin dönemin Başbakanı Binali Yıldırım olduğunu söyleyen Bozkurt, Yıldırım’ın 15 Temmuz gecesi MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a ‘ulaşamamayı kendisine dert edindiğini de söyledi. Binali Yıldırım’ın daha sonra Hakan Fidan’ı görevden almaya çalıştığını ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın buna engel olduğunu iddia etti.

Bozkurt’un yazısının ilgili bölümleri şöyle:

…"MİT Müsteşarı Genelkurmay binasından Cumhurbaşkanına ulaşmaya çalıştı (anlatılanlar böyle çünkü) ama ulaşamadı. Koruma müdürüne ulaştı ve onunla önlem alması konusunda konuştu. Oysa o saatlerde Erdoğan Antalya’daki uluslararası bir futbol maçı organizasyonu için dönemin belediye başkanı Menderes Türel ile 1 saate yakın görüşme yapmıştı. Hakan Fidan bir yandan Erdoğan’a ulaşmaya çalışırken dönemin Başbakanı Binali Yıldırım da Hakan Fidan’a ulaşmaya çalışıyor, saatlerce uğraşmasına rağmen başaramıyordu.

Bu arada Ilgaz tüneline saklanma fikri Binali Yıldırım’ın değil koruma müdürünündü. Erdoğan İstanbul’da bulunan Yıldırım’a Ankara’ya dönmesi talimatı vermişti. Koruma müdürü önlem olarak resmi koruma araçlarını bırakıp bir iş adamının zırhlı araçlarına alarak yola çıkmıştı. Ankara’da havadan ateş açıldığı bilgisini alınca da Ilgaz tüneline saklanmayı planlamıştı. Yıldırım’ın telefonları kapatıldı başka telefonlar ile konuştu ve tünele hiç girmedi. Bu arada destek için onu arayan Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüşemedi. Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ bir biçimde devreye girerek görüşmelerine yardımcı oldu. O gece Yıldırım’ın konvoyuna ateş açıldı ve danışmanlarından birinin aracı isabet aldı. Aslında o gece fiziki müdahaleye maruz kalan tek siyasetçi Yıldırım’dı…"

"Burada son bilgi olarak şunu verelim: Binali Yıldırım kendisine bağlı MİT müsteşarına ulaşamamayı dert edindi ve Vietnam gezisi sonrasında 2017 yılında MİT Müsteşarının görevden alınma kararnamesini hazırlattı. Çünkü MİT Müsteşarı ile yaptığı görüşmede de sorularının hiçbirine yanıt alamamıştı.

Ancak Yıldırım’ın uçağı piste indiğinde resmî gazetede yayınlanan sürpriz bir karar bekliyordu kendisini: MİT Müsteşarlığı Başbakanlık'tan alınarak doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştı…"

Öne Çıkanlar