Kahveci: Daha çok vergi ödemeye hazır olalım | Gürses: Bedelini hane halkı ödeyecek

Kahveci: Daha çok vergi ödemeye hazır olalım | Gürses: Bedelini hane halkı ödeyecek
Bakan Nebati, dünkü açıklamasında 241,3 milyar TL vergi gelirinden vazgeçtiklerini söyledi. Ancak, uzmanlara göre, veriler vergi gelirlerinden herhangi bir vazgeçişin olmadığını gösteriyor.

+GERÇEK - Ekonomi politikalarında alınan yanlış kararlar toplumun geniş kesimlerinin yaşam şartlarını giderek daha fazla olumlu etkilerken, ekonomistlerden iktidara yönelik eleştiriler de artıyor.

Bugün ekonomistler Uğur Gürses ve İbrahim Kahveci yazılarında benzer noktalara işaret etti. Gürses, "Hane halkı, enflasyonla ödediği yıkıcı ekonomi politikasının bedelini bir de vergilerle yeniden ödeyecek" derken, İbrahim Kahveci, "Evet, hazırlanın... Daha çok vergi ödemeye hazır olalım. Aslında ödüyoruz bile..." ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün yaptığı açıklamada, "Enflasyonla mücadeleye katkı sağlamak amacıyla kamu olarak 2022 yılında 241,3 milyar lira vergi gelirinden vazgeçiyoruz" demişti.

Uzmanlara göre vergilerden vazgeçme söz konusu değil.

KAHVECİ: 927,7 MİLYAR LİRA DAHA FAZLA VERGİ TOPLANACAK

Kahveci'nin Karar gazetesindeki yazısında yer alan değerlendirmeler şöyle:

"Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ek bütçe açıkladı. Bu yıl hedeflenen toplanacak paraya 1 trilyon 080 milyar lira daha ekledi. Hatta bu paranın da 927,7 milyar lirası vergiler olarak bizlerden alınacakmış. Hizmet aşkına tabii...

Bütçe sunumunda Sayın Nebati, özkaynak kullanımını teşvik ettiklerini açıkladı. Sanırım gelişmelerden pek haberi yok... Ya da gelişmeler başka, söylenenler başka...

Dün Dünya Gazetesinde Tuğrul Belli rakamları vermiş: Enflasyonun yüzde 73,5 olduğu yerde kredi faizleri yüzde 25-30 arasında. Yani şirketler aslında kredilerden para kazanıyor.

Son üç aydaki kredi hacminin önceki üç aya göre yıllık artışlarını aktarmış: Toplam krediler yüzde 84 artış yaşarken, ticari kredilerdeki artış yüzde 110’a çıkmış. Sanırım öz kaynak kullanımı kredilerle sağlanıyor....

Evet, hazırlanın... Daha çok vergi ödemeye hazır olalım. Aslında ödüyoruz bile...

Bakın daha yılın ilk 5 ayında 881 milyar lira vergiyi çoktan ödemişiz. Ayda 105 milyar lira vergi alacaklar diye planlamışlar ama şu anda ayda 176 milyar lira vergi öder durumdayız.

Hani şu şu işler için 249 milyar lira vergi gelirinden vazgeçmişler ya... Hiç vazgeçilmemiş, başka yerden fazlası ile vergiler tıkır tıkır toplanmış.

Şimdi resmen ilan ediliyor. Yıllık hedefin üzerinde 927,7 milyar lira daha fazla vergi toplanacak."

GÜRSES: TÜRKİYE'DE VERGİLERDEN VAZGEÇME SÖZ KONUSU DEĞİL

Gürses'nin T24'te yer alan yazısındaki değerlendirmeler şöyle:

"Faizi düşürüp, kuru ve enflasyonu patlatan, bu haliyle de faizin enflasyonun 5'te birinde tutulduğu ülkede, devlet bütçesi de ilk beş ayında çatladı. Sebebi ise bizatihi uygulanan ekonomi politikası. Üç haneye dayanan enflasyon yanında; küresel emtia ve enerji fiyat şoklarından daha az etkilenebilecekken, ödenen fatura kur patlaması yüzünden yüzde 70-80 daha fazla oldu. Şimdi bu döngü içinde kamu kesimi çalışan ve emeklilere de patlayan enflasyon oranında ücret artışı yapmak zorunda. Bütçe faaliyetlerinin gereği mal ve hizmet alımları, transferler de aynı oranda arttırılmak zorunda. 

Hane halkı, enflasyonla ödediği yıkıcı ekonomi politikasının bedelini bir de vergilerle yeniden ödeyecek. 

Bütçe harcamaları için yılın başında belirlenen ödenekler ek bütçe ile yüzde 50 oranında arttırıldı; 880 milyar TL. Gelirler de yüzde 70 oranında; 1 trilyon 83 milyar TL.

Hedeflenen bütçe gelir artışının yüzde 30'u KDV ve ÖTV gelir artışı ile öngörülmüş. Yani harcamalarımızdan. Bunun enflasyonla şişen fiyatlar üzerinden alınan vergilerin de artışı biçiminde mi yoksa vergi oranlarında ilave artışlarla mı olacağını zaman içinde göreceğiz. Şurası kesin, ABD'de bile akaryakıtta vergileri askıya alma girişimi başlatılmışken, Türkiye'de vergilerden vazgeçme söz konusu değil.

Benim en çok dikkatimi çeken ise ilave kurumlar vergisi tahsilatı öngörüsünün, ek bütçe gelir hedefi içinde yüzde 30'a yakın olması.

Bu tahsilatın ilk parçasının mayıs ayında 148 milyar TL olduğuna tanık olmuştuk. Devasa bir kurumlar vergisi geçici tahsilatı gerçekleşmişti.

Geçen yıl mayıs ayında yaklaşık 25 milyar, tüm yıl içinde de 103 milyar TL olan kurumlar vergisi geçici tahsilatı, 2022 mayıs ayında tek başına 148 milyar TL oluyordu.

Böylece yıl için 172 milyar TL öngörülen kurumlar vergisi (KV), ilk 5 ayda 259 milyarlık tahsilatla bütçe hedefinin üzerine çıkıyor, ek bütçe ile kurumlar vergisi tahsilatının 315 milyar TL ilaveyle tüm yıl için 487 milyar TL'ye çıkması öngörülüyor.

Enflasyonla şişen fiyatlarla nominal kazancın da yüksek görünmesi normal görünebilir. Enflasyon muhasebesi uygulansaydı bu kadar yüksek olmayabilirdi. Ancak bu tablo, özel kesimde şirket kârlarının devasa biçimde patladığının da işareti."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar