İBB'den Galata Kulesi açıklaması: Onaylanmış restorasyon projesi yok

İBB'den Galata Kulesi açıklaması: Onaylanmış restorasyon projesi yok
Tarihi Kule'yi önce yıkıp, sonra izin başvurusunda bulunmuşlar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen tarihi Galata Kulesi'nnin beden duvarlarının darbeli matkapla delindiği görüntülerin ardından İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, onaylanmış bir restorasyon projesi olmadığını öne sürdü. 

Cumhuriyet'e konuşan Polat, "Gerçekten bu akıl alır gibi değil, böyle bir uygulama İstanbul’un en önemli kültür varlığının içerisinde bu tür bir vandalizmi görmek hele korumadan sorumlu kurumların uhdesinde olan böyle bir alanda bunu görmek gerçekten sarsıcıydı. Çok üzüldük ve bu bizi çok kaygılandırdı" dedi.

'İZİN VERİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL'

Kule duvarının geri dönülemez şekilde zarar gördüğünü belirten Polat, ‘Tarihi yapıda böyle bir çalışmaya izin verilmesi mümkün değil. Onaylanmış bir uygulama olmadığı için restorasyon demekte zorlanıyoruz. Zaten uygulamanın kendisi de restorasyon tipinde bir uygulama değil. Tarihi beden duvarları ağır makinalı cihazlarla ekipmanlarla parçalanarak yok ediliyor. Kabul edilebilir bir şey değil. Açıkcası restorasyon projesi hem yok, olsa bile bu tür bir uygulama restorasyonda kabul edilebilir bir uygulama değil. Tarihi beden duvarı geri dönüşsüz bir şekilde şu an tahrip edilmiş bir durumda. Çok travmatik bir durum" şeklinde değerlendirme yaptı.

PROJE BUGÜN SUNULDU

Polat, sosyal medya hesabından da konuya ilişkin açıklama yaptı. Polat, "Galata Kulesi yıkım işlemi herhangi bir Koruma Kurulu onaylı restorasyon projesi olmadan yapılmıştır. Dün yapılan yıkım işlemin iznini almak için 2 Nolu B. Koruma Kuruluna bugün Galata Kulesi Restorasyon Projesi sunulmuştur. Önce yıkım sonra kurul izni olamaz" tepkisi verdi.

Öne Çıkanlar