İBB baypas edildi, Kemer Country'de golf sahalarına villa onayı çıktı

İBB baypas edildi, Kemer Country'de golf sahalarına villa onayı çıktı
Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı, kredi borcu nedeniyle Demirören Grubu'ndan Ziraat Bankası'na geçen Kemer Country'deki golf sahaları için hazırlanan yeni imar planını onayladı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kredi borçları nedeniyle Demirören Grubu’ndan Ziraat Bankası'na geçen, Kemer Country’deki golf sahaları için hazırlanan yeni imar planını onayladı.

Rezerv Yapı Alanı ilan edilen golf sahalarıyla ilgili olarak, Bakanlığın daha önce onayladığı planlar mahkeme kararı ile iptal edilmişti.

İstanbul’un rantı yüksek gözde semti Kemer Country’deki golf sahaları için hazırlanan yeni imar planı askıya çıktı. Yaklaşık 300 yeni villanın yapılması planlanan, 21 parselden oluşan 358 bin metrekarelik alanla ilgili olarak 2019’da hazırlanan imar planı mahkeme kararı ile iptal edilmişti.

Yeşil alan ve spor sahaları yok edileceği gerekçesiyle çevre sakinlerinin başvurusu üzerine İstanbul 6. İdare Mahkemesi 2019’da yapılan planları, 14 Ocak 2021 tarihinde iptal etmişti.

TOKİ’nin bir kuruluşu olan Emlak Konut GYO A.Ş.’nin başvurusu üzerine söz konusu alan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "Rezerv Yapı Alanı" olarak ilan edildi.

MAHKEME KARARINI BAYPAS EDEN YENİ PLAN 

Rezerv Yapı Alanı ilanı ile birlikte hazırlanan yeni planla ilgili plan raporunda özetle şöyle denildi:

"Mahkeme kararı ile plansız kalan çalışma alanının tekrar işlevlendirilmesi, çevresiyle bütüncül olarak planlanması, planlama alanında gelişimin kontrollü olarak gerçekleşmesi ve mahkeme kararında belirtilen hususların yerine getirilmesi amacıyla, üst ölçekli plan kararları, planlama alanı ve yakın çevresinde daha önce onaylanan alt ölçekli imar planları, mevcut mülkiyet deseni, mevcut yapılaşmalar ve yerleşim alanı ihtiyacı, halihazır yol geçişleri, dere yatakları, tescilli Uzun Kemer ve koruma alanı, ilgili diğer kurum görüşleri, 05.09.2019 onaylı plana yapılan itiraz ve talepler gibi tüm hususlar planlama gereklilikleri ve ilgili mevzuat uyarınca bütüncül olarak değerlendirilerek İstanbul Eyüpsultan Göktürk Mahallesi Rezerv Yapı Alanına ilişkin 1/1000 Ölçekli uygulama imar planı hazırlanmıştır."

İBB MECLİS KARARI DAVA EDİLEREK BAYPAS EDİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yeni yönetimi söz konusu alanla ilgili yeni bir plan hazırlayarak, İBB Meclisi’ne sundu. AKP’nin çoğunlukta olduğu İBB Meclisi 11 Kasım 2020 tarihinde, İBB tarafından hazırlanan yeni planı kabul etmeyerek, 2003 yılındaki plan kararlarına dönülmesine karar verdi. 2003 yılına ait planlar da özel spor sahaları ve yeşil alanları içerdiği için karar Meclis'ten oybirliği ile geçti.

İBB’nin Meclis kararına itiraz edilerek İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme 23 Kasım 2021 tarihinde verdiği ara karar ile keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasını istedi.

Bakanlığın son onayladığı planlarla ilgili hazırlanan rapora, İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin atadığı bilirkişinin hazırladığı rapor da girdi. 15 Şubat 2022 tarihli bilirkişi inceleme raporunda şöyle denildiği ifade edildi:

"İstanbul Büyükşehir Meclisi’nin 17.11.2020 tarih ve 77731 dosya nolu kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli 17.11.2020 tasdik tarihli planın şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine ve esaslarına, plan yapımıyla ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığı’ kanaatine varılmıştır."

Öne Çıkanlar