Hükümet, ihracatçılara gelirlerinin dörtte birini TL’ye çevirme şartı getiriyor

Hükümet, ihracatçılara gelirlerinin dörtte birini TL’ye çevirme şartı getiriyor
AKP hükümeti rezervlerini artırma ve yerel para birimini destekleme çabalarında ihracatçıları üzecek bir karar almaya hazırlanıyor.

AKP hükümeti rezervlerini artırma ve yerel para birimini destekleme çabalarında ihracatçıları üzecek bir karar almaya hazırlanıyor. Bloomberg’in haberine göre; Ankara ihracatçılardan gelirlerinin dörtte birini liraya çevirmelerini isteyecek.

Pazartesi günü yayımlanan kararnamede, Merkez Bankası’nın ihracatçılar ödemeleri ABD doları, euro veya pound olarak aldığı sürece mal ihracatından elde edilen tüm gelirin %25'ini satın alacağını söyledi.

Söz konusu tedbir, şirketleri yurtdışındaki satışlardan elde ettikleri gelirlerin bir kısmını yerel para biriminde tutmaya zorlayarak Türkiye'nin döviz rezervlerini artırmayı amaçlıyor. Bu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın merkez bankasını gösterge faiz oranını düşürmeye çağırmasıyla geçen yıl dolar karşısında değerinin neredeyse yarısını kaybeden liradaki bir yıllık ciddi kayıpların ardından geldi.

Lira, saat 15:54'te dolar başına 13.3430'da yüzde 0.3 zayıflayarak işlem görüyor. Bloomberg tarafından takip edilen anapara birimleri arasında bu tür en büyük düşüş olan İstanbul'da, geçen yılki zararları yüzde 44'ün biraz üzerine çıkardı.

Öne Çıkanlar