Hükümet her fırsatta 'hakkınızı ödeyemeyiz' dediği sağlıkçıların ödemelerini yapmadı

Hükümet her fırsatta 'hakkınızı ödeyemeyiz' dediği sağlıkçıların ödemelerini yapmadı
Salgınla savaşan sağlık personeline kasım ayından bu yana ek ödeme yapılmadığı ortaya çıktı. Sağlıkçılar, ‘Hakkınızı ödeyemeyiz dediniz, gerçekten de ödemediniz’ eleştirisinde bulundu.

Hükümet, hemen her fırsatta "Hakkınızı ödeyemeyiz" dediği sağlık personelinin kasım ayı ‘ek ödemesini’ ödemedi. Sağlık emekçilerine yapılan duyarsızlığa hükümete yakın sendika bile isyan etti.

Salgınla savaşan sağlık personeline kasım ayından bu yana ek ödeme yapılmadığı ortaya çıktı. Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre Memur-Sen'e bağlı Sağlık Sen, Coronavirus (Covid-19) salgınına karşı mücadele veren sağlıkçıların haklarının acilen ödenmesini isterken, "sorumsuzluk, saygısızlık, haksızlık" eleştirisinde bulundu.

SAĞLIKÇILAR: GERÇEKTEN DE ‘HAKKIMIZI ÖDEMEDİNİZ’

Sağlıkçılar, özellikle sosyal medya üzerinden, "Hakkınızı ödeyemeyiz dediniz, gerçekten de hakkımızı ödemediniz" mesajları vererek eleştirilerini dile getirdiler. En geç aralık ayında hesaplara yatırılmış olması gereken kasım ayı ek ödemesinin kaynak yokluğu gerekçe gösterilerek yapılmadığı, ödeme emri çıksa dahi bürokratik süreç nedeniyle sağlıkçıların paralarını almalarının ay sonunu bulabileceği belirtiliyor.

‘MÜTEAHHİTLERE DOLAR ÜZERİNDEN BOL KESEDEN ÖDEME YAPILIYOR AMA SAĞLIK ÇALIŞANINA HAKKI VERİLMİYOR’

Hükümet, sağlık personelinin pandemi sürecinde sergilediği özverili çalışmanın ödüllendirilmesi konusunda toplumdan gelen yoğun baskılar üzerine sağlık çalışanlarına ilave ek ödeme yapma kararı almıştı. İlk etapta 3 ay süreyle verilmesi kararlaştırılan ilave ek ödeme pandeminin devam etmesi nedeniyle 3 ay daha uzatıldı. Ek ödeme kararı alınmasına karşın, sıra ödeme yapmaya gelince aksamalar yaşanmaya başladı. Önceki ayların ödemelerinde de zaman zaman aksaklıklar yaşansa da kasım ayında tek kuruş dahi ödeme yapılamaması sağlıkçıların büyük tepkisine neden oldu.

Sağlıkçılar, "Paralı köprüleri, otoyolları, tünelleri işleten müteahhitlere dolar üzerinden bol keseden ödeme yapılırken gecesini gündüzüne katan, sağlığını hiçe sayarak çalışan sağlık personeline hakkının verilmemesini anlamak mümkün değil" dediler.

AKP HÜKÜMETİNE YAKIN SENDİKA DA İSYAN ETTİ

Kasım ayı ek ödemelerinin yapılmaması hükümete yakınlığıyla bilinen Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen'in de tepkisine neden oldu. Sağlık-Sen Başkanı Semih Durmuş, yılın ilk haftası geride kaldığı halde hala kasım ayı ilave ek ödemelerinin yapılmadığını belirterek, "Geçmişe dönük ödemeler verilmediği gibi devam eden süreye ilişkin bir açıklama da yapılmamıştır. Bu belirsizliği ve sessizliği anlamak ve hak vermek mümkün değildir" dedi. Benzer gecikmelerin önceki 3 aylık ödeme döneminde de yaşandığını belirten Durmuş, "Sağlık çalışanları yaşananları sorumsuzluk olarak değerlendirmiştir. Bu durum, sağlık çalışanları arasında çok ciddi huzursuzluklara ve sorunlara yol açmaktadır" dedi.

YENİ YILDA DA HESAPLARA YATMADI

En geç aralık ayında ödenmesi gereken kasım ayı ek ödemeleri, yeni yılın ilk haftasında dahi sağlıkçıların hesaplarına yatmadı. Salgın döneminde özveri ile çalışan sağlıkçılar ise duruma oldukça tepki gösteriyor.

SAĞLIK SEN: MASA BAŞI KALEM OYUNLARI YERİNE SAHA GERÇEKLİĞİNİ DİKKATE ALSINLAR

Sağlıkçılara yönelik ek ödeme uygulamalarının hakkaniyetle yapılmadığı eleştirisinde bulunan Sağlık-Sen Başkanı Semih Durmuş, hükümete şu eleştirilerde bulundu:

"Hakkaniyetli ödemelerin yolu masa başı kalem oyunları yerine, saha gerçekliğinin dikkate alınmasından geçmektedir. Sağlık çalışanlarının tamamı pandemiyle kahramanca mücadele etmektedir. Kimi yoğun bakım ünitelerinde kimi filyasyon görevlisi olarak sokaklarda, kimi hasta karşılıyor kimi de laboratuvar işlemleri yapıyor. Buna karşın, ilave ek ödeme uygulamasından sınırlı sayıda çalışan yararlanıyor."

‘BÜYÜK HAKSIZLIK VE SAYGISIZLIK’

"Bu apaçık ayrımcılıktır, haksızlıktır. Hayat kurtarmak için canlarını ortaya koyan sağlık çalışanlarına, günü kurtarma amaçlı yaklaşım sergilemek, çok büyük haksızlıktır, saygısızlıktır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar