Hububatçılar Birliği Başkanı'ndan gıda krizi uyarısı

Hububatçılar Birliği Başkanı'ndan gıda krizi uyarısı
İklim krizine ve Rusya-Ukrayna savaşına dikkat çeken Hububatçılar Birliği Avrasya Bölge Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, gıdaya ulaşımda zorlukların yaşanabileceğine dikkat çekti.

İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen 1'inci IAOM Avrasya Uluslararası Kongre ve Sergisi toplantısında konuşan Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Bölge Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, iklim krizi nedeniyle gelecekte gıdaya ulaşımda zorlukların yaşanabileceğine dikkat çekti.

Bloomberg HT'den İrfan Donat'ın haberine göre, Ulusoy, FAO tahıl endeksinin Rusya ile Ukrayna’nın çatışması sonrasında mart ayında 170 seviyesine kadar yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdığını belirterek, dünya buğday üretimindeki gelişmelere işaret etti.

'SON YILLARIN EN DÜŞÜK KAPANIŞ STOĞU'

Ulusoy "Yeni sezon için Amerikan Tarım Dairesi’nin 12 Mayıs’ta açıkladığı ilk tahminlerde, dünyanın 2021/22 sezonu kapanış stoğu 279 milyon ton iken, 2022/23 sezonunda stoğununun 267 milyon tona düşmesi bekleniyor. Bu kapanış stoğu 2016/17 sezonundan bugüne görülen en düşük kapanış stoğu olacak. Üstelik bu kapanış stoğunun 6 milyon tonu, normal sezonlarda 1 milyon stok devreden Ukrayna’da. Hindistan’ın rekor üretim beklediği bir sezonda ani sıcaklar ile üretiminin düşmesi ve 14 Mayıs günü ihracatı durdurması, dünya buğday dengesini USDA’nın 12 Mayıs raporundan sonra daha da sıkılaştırmış durumda. Hindistan’da yaşananlar, iklim değişikliğinin gelecekte değil, günümüzde hayatımızı nasıl etkileyebileceğine tam bir örnek" dedi.

'DÜNYADA DAHA ÖNCE EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR AÇLIK KRİZİ'

Dünya genelindeki su kaynaklarının yüzde 69’unun tarım için kullanıldığını bu yüzden tarımda ileri teknolojilerinin kullanımının kaynakları doğru tüketmek adına hayati önem taşıdığına dikkat çeken Ulusoy, "BM raporuna göre dünyada 811 milyon insan yetersiz besleniyor. Dünya Gıda örgütünün mayıs ayında yaptığı açıklamaya göre 2019 yılında açlık sınırında yaşayan insan 135 milyonken, bugün 276 milyon insan açlık sınırında yaşıyor. Eğer tedarik zincirinde Ukrayna’dan kaynaklanan kopma giderilemezse 47 milyon insan daha aynı tehditle karşı karşıya kalacak. Buğdayın, gıdanın fiyatları yükselmeye devam ediyor. BM, WFP, WTO, IMF dahil aklınıza gelecek tüm kurumlar, dünyanın daha önce eşi benzeri görülmemiş bir açlık kriziyle karşı karşıya olduğuna hem fikir" açıklamasında bulundu.

Kongreye katılan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal ise, ''Bazı ülkelerde kuraklığın fazla olması, bazı ülkelerde üretimin fazla olması bir miktar stokların devrinde sıkıntı olsa da bu dönemlerin sona ereceğini düşünüyorum" dedi.

Öne Çıkanlar