HPV aşısı için Sağlık Bakanlığı’na karşı ilk dava

HPV aşısı için Sağlık Bakanlığı’na karşı ilk dava
İstanbul Barosu Çocuk ve Kadın Hakları Merkez Üyesi avukat Süreyya Kardelen Yarlı, HPV aşısının zorunlu aşı kapsamına alınması için Sağlık Bakanlığı'na karşı ilk davayı açtı.

Rahim ağzı kanserine tedavisinde kullanılan HPV (İnsan Papillomavirüs) aşısının zorunlu kapsama alınması için hukukçuların hak mücadelesi devam ediyor.

Son olarak İstanbul Barosu Çocuk ve Kadın Hakları Merkez Üyesi avukat Süreyya Kardelen Yarlı, bugün (30 Mart) Sağlık Bakanlığı'na karşı HPV aşısının zorunlu aşı kapsamına alınması için Ankara 15. İdare Mahkemesi'nde ilk davayı açtı.

EMSAL KARAR OLACAK

HPV aşısının zorunlu ulusal aşı takvimine alınması ve isteyen yetişkinlere yönelik ücretsiz uygulanmasını talep eden Yarlı'nın açtığı davada çıkan karar da olumlu veya olumsuz emsal olacak.

Avukat Yarlı, Gazete Duvar'dan Menekşe Tokyay'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Biz bununla ilgili olarak yaklaşık 1,5 ay kadar önce Sağlık Bakanlığı'na idari başvuru dilekçesi verdik. Ama bu dilekçe Bakanlığa ulaştığı andan itibaren bize 30 gün içerisinde olumlu veya olumsuz geri dönüş yapması gerekir. Eğer bir dönüş olmazsa idarenin bu davayı zımnen reddettiği anlamına geliyor ve bizim de buna karşı dava açma hakkımız doğuyor. Bize zamanında yanıt vermedikleri için zımni redde ilişkin iptal davası açtık ve bu işlemin ortadan kalkmasını talep ettik."

Yarlı, Sağlık Bakanlığı’na açtıkları söz konusu davadan olumsuz bir karar çıkması durumunda bunu Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımayı düşünüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-14 yaş aralığındaki kız çocuklarının aşı olmasını öneriyor. HPV aşısı, dünya çapında 87 ülkede ulusal aşılama programına dahil. 

Öne Çıkanlar