Hijyenik ped ve bebek bezi yardımları sorulan Bakan Yanık: Doğum yardımı yapıyoruz

Hijyenik ped ve bebek bezi yardımları sorulan Bakan Yanık: Doğum yardımı yapıyoruz
CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, bebek bezi ve hijyenik ped yardımı yapılıp yapılmadığını Bakan Derya Yanık’a sordu. Yanık verdiği cevapta doğum yardımlarını anlattı.

Gelen zamlarla geçen yıla oranla iki katına çıkan bebek bezi ve kadın hijyen ürünlerine gösterilen tepkiler sonrası uygulanan yüzde 18 KDV yüzde 8’e düşürüldü. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz bu ürünlere gelen zamları Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Yavuzyılmaz’ın hijyenik ped ürününe ilişkin sorularını yanıtsız bırakan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, bebek bezi özelinde de tematik bir yardım programının bulunmadığını ifade etti. Yanık, Bakanlık tarafından 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında canlı doğum gerçekleştiren vatandaşlara yardım yapıldığını belirtti.

‘HİJYENİK PED, BEBEK BEZİ YARDIMI DEĞİL DOĞUM YARDIMI YAPILIYOR’

Gazete Duvar'da yer alan habere göre CHP’li Yavuzyılmaz Bakan Yanık’a bebek bezi ile hijyenik ped fiyatlarındaki artışın nedenlerinin ne olduğunu, 2021 ve 2022 yıllarında dar gelirli ailelere bebek bezi, dar gelirli kadınlara ise hijyenik ped yardımı yapılıp yapılmadığını sordu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık kendisine sorulan yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, fiyat artışlarının nedenlerine ilişkin açıklama yapmadı. Onun yerine Bakanlık tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik 40’tan fazla sosyal yardım programı yürüttüklerini belirten Yanık, bu yardımların, aile yardımları, barınma ve gıda yardımları, engelli ve yaşlı yardımları, sağlık ve eğitim yardımları ile proje destekleri olarak sınıflandırıldığını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, Yavuzyılmaz’ın önergesine verdiği yanıtta,

CHP’li Yavuzyılmaz’ın hijyenik ped ürününe ilişkin sorularını yanıtsız bırakan Bakan Yanık, bebek bezi özelinde de tematik bir yardım programının bulunmadığını ifade etti. Yanık, Bakanlık tarafından 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında canlı doğum gerçekleştiren vatandaşlara ve Mavi Kart sahiplerine doğum yardımı yapıldığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

"Program kapsamında birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuk için 600 TL nakdi yardım yapılmaktadır. Ayrıca hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden az olan hanelere çoklu doğum sonucu olan ve hayattaki 0-24 aylık her bir çocuğuna Sağlık Bakanlığı’nın çocukluk dönemi aşı takviminde yer alan aşıları, süresi içinde yaptırılması kaydıyla, hanelerin beslenme ve öz bakım ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 215 TL olmak üzere çoklu doğum yardımı gerçekleştirilmektedir."

Bakan Yanık ayrıca 29 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren kadın hijyen ürünleri ve bebek bezlerine uygulanan yüzde 18 KDV’nin yüzde 8’e indirildiğini belirtti.  

‘VATANDAŞLAR İKTİDARIN YANLIŞ POLİTİKALARI NEDENİYLE DERİN YOKSULLUK BAŞ BAŞA’

Bakan Yanık’ın verdiği yanıta tepki gösteren CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Bakanlığın bebek ve hijyenik ped konusunda herhangi bir çalışması olmadığına dikkat çekerek, 

"Çarşıda, markette, pazarda etiketler günlük, hatta saatlik olarak zamlanıyor. Vatandaşlar iktidarın yanlış politikaları nedeniyle derin yoksulluk ve açlıkla baş başa bırakılmış durumda. Bu koşullarda dar gelirli aileler bebeklerine bez alamıyor. Marketlerde bebek bezlerine kilit takıldığına şahit oluyoruz. Dar gelirli kadınlar sağlıkları bakımından en doğal ihtiyaçları olan hijyenik pedlere erişemiyor. Soru önergesine gelen yanıt, AK Partinin çocukları, kadınları ve aileleri nasıl yok saydığını bir kez daha ortaya çıkarmış oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar