Heymans: Türkiye’de Torosların yerini Transporter aldı

Heymans: Türkiye’de Torosların yerini Transporter aldı
Heymans, Türkiye’de zorla kayıp ve insan kaçırmaların eskiden beri var olduğunu 1980 ve 90’lı yıllarda Toroslarla yapılan kaçırmaların artık siyah transporterler ile yapıldığını söyledi.

Türkiye’de, yaşanan hak ihlallerine ilişkin, Belçika merkezli Van Steenbrugee Advocaten (VSA) Hukuk firması öncülüğünde Cenevre’de kurulan "Türkiye Mahkemesi" Johan Heymans tarafından "Türkiye’de Kaçırmalar" konulu raporunu sunmasıyla devam etti.

Türkiye’de zorla kayıplar veya kaçırmaların yeni bir şey olmadığını belirten Heymans, 80 ve 90’lı yıllarda beyaz Toros marka araçların kullanıldığını ama günümüzde ise değişen tek şeyin aracın markası olduğunu, artık siyah transporterların kullanıldığını söyledi. Kolluk güçlerin insanları kaçırırken kimliklerini gizleme ve saklama ihtiyacı bile hissetmediğini ifade eden Heymans, ülke içinde güpegündüz herkesin gözü önünde insan kaçıran devletin ayrıca ülke dışından da insanlar kaçırdığını ve bununla muhalif kesimlere içerde ve dışarda güçlü olduğu mesajını verdiğini söyledi
 
‘HUKUKSUZCA KİŞİLER KAÇIRILIYOR’
 

İnsanlar kaçırıldıktan sonra uzun bir süre kendilerinden haber alınamadığını söyleyen Heymans, raporunu hazırlarken kaçırıldıktan sonra bir iki gün yani 48 saat boyunca haber alınamayanları değil birkaç hafta boyunca kendisinden haber alınamayanları aldığını ifade etti.  Oysaki kaçırmanın kişinin hukuksuz bir biçimde alındığı andan itibaren başladığını kaydeden Heymans, özellikle son yıllarda bu tip vakaların Gülen hareketi üye ve sempatizanlarına karşı uygulandığını ama bunun dışında Kürtler ve diğer muhalif gruplara yönelik de devam eden uygulama olduğunu belirtti. 
 
‘İŞKENCE YAPILYOR’
 
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan veya Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu gibi devletin en üst düzeyindeki kişilerin bu kaçırma olaylarını açık açık doğruladığına ve savunduğuna dikkat çeken Heymans, " Kaçırılanlara işkence yapıyorlar. Türk yetkililer bu tür kaçırmaları teyit ediyor. Yüzlerce Gülencinin kaçırıldığını açıktan söylüyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunları kamuya açık olarak bildiriyor.

Kamuoyunda bilinen davalarla ilgili sadece 63 kaçırma davası tespit edilmesine rağmen, Türkiye’li yetkililer, Türkiye’nin 100’den fazla uluslararası kaçırma olayına karıştığını iddia ettiler. Türkiye dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk hükümetinin global insan avının bir parçası olarak 21 ülkeden 104 gülen sempatizanı kaçırıldığını ve Türkiye’ye getirildiğini doğruladı" diye konuştu. Heymans, kendi raporunda ve dinlenilecek olan tanık anlatımlarında da görüldüğü gibi ulusal ve uluslararası hukuklara aykırı olan bu kaçırmaların yaygın olduğunu sözlerine ekledi. 
 
Mahkeme yarın kaçırmalara ilişkin tanık anlatımlarıyla devam edecek. Öte yandan yarınki oturumda Basın Özgürlüğü ile ilgili raporun okunmasının ardından gazeteciler tanıklıklarını anlatacak.
 
Mahkemenin organizatörleri Türkiye'nin mahkemenin iptaline ilişkin Belçika ve İsviçre hükümetine baskı yaptığını belirten bir yazılı açıklama yaptı. (MA)

 

Öne Çıkanlar