Hêwler'den sınır dışı edilen Barış Heyeti üyesi: KDP ihanet içerisinde

Hêwler'den sınır dışı edilen Barış Heyeti üyesi: KDP ihanet içerisinde
Hêwler (Erbil) Havaalanı'nda sınır dışı edilen Ali Yıldırır, Federe Kürdistan Bölgesi yönetiminde olan KDP’nin 'Kürt halkına karşı ihanet içerisinde' olduğunu ifade etti.

Hewler’e giden aralarında yabancı parlamenterlerin de olduğu Barış Heyeti, havaalanında durdurulmuş ve KDP’li yetkililer tarafından sınır dışı edilmişti. Türkiye’nin operasyonuna destek verdiği için tepki toplayan KDP’nin bu yaklaşımı üzerine dünyanın farklı ülkelerinden parlamenter, senatör, belediye başkanları ve barış aktivistleri Hewler’e ulaşmış ve ‘Kürdistan’ı Savun İnisiyatifi’ni kurduklarını deklare etmişti. 

150 ismin yer aldığı inisiyatifte yer alan ve gittiği Hêwler’de sınır dışı edilen Kürt siyasetçi Ali Yıldırır, sınır dışı edilmeleri sırasında yaşadıklarını anlatarak, Türkiye’nin operasyonunu ve KDP’nin rolünü değerlendirdi.

'AÇIKLAMAYACAĞI İÇİN YOLU KAPATIYOR'

Yıldırır, "Güney Kürdistan köylerinin boşaltılması, doğasının yakılması, insanların öldürülmesini nasıl açıklayacak. Açıklayamayacağı için de heyetlerle görüşme yolunu kapatıyor. Tabi Türkiye burada görüşmelerde bulunamamamızda birinci derecede rol oynuyor" diye belirtti. Kürtler arasında herhangi bir çatışma olmaması için bugüne dek çaba ve arayış içerisinde olduklarını vurgulayan Yıldırır, "Kürtlerin birliğini Kürtler için olmazsa olmaz görüyoruz" dedi.

'KDP'NİN TUTUMU İHANETİ İFADE EDER' 

Yıldırır, "Kürtler ancak birlik olduğu zaman özgürlüklerini kazanabilirler. KDP’nin Türkiye ile olan ilişkisi Kürt Özgürlük Hareketini tasfiye, Kürtlerin birliğini engelleme ve işgalci Türk devletinin Güney Kürdistan topraklarını işgal ederek, adeta kendine üst haline getirmek istemesi hiçbir Kürdün kabul etmeyeceği bir durumdur. KDP’nin tutumu açık söylemek gerekirse ihaneti ifade eden bir tutum. Barzani ailesinin kendi çıkarlarını Kürdistan’ın çıkarları üzerinde görerek hareket etmesi kabul edilir gibi değil. KDP-TC işbirliği PKK’yi, Kürt Özgürlük Hareketini tasfiye amaçlıdır. Çünkü Kürt Özgürlük Hareketini kendilerine tek engel görüyorlar" diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN KONTROLÜ DIŞINA ÇIKMAK İSTEMİYORLAR'

Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt aydınlarının uzun bir süredir Ulusal Kongre için Federe Bölge’deki partilerle görüşmeler yaptığını hatırlatan Yıldırır, ancak KDP’nin her seferinde engel çıkardığını ve ulusal birliğe karşı durduğunun altını çizdi. Yıldırır, KDP’nin sergilediği bu yaklaşım nedenlerini ise şöyle açıkladı: "Çünkü KDP’nin tüm Kürdistan parçalarının çıkarlarını gözetleme gibi bir durumu yok. Onlar sadece Güney’deki petrolü sağlayarak ve Güney Kürdistan halkını aç bırakarak sermayelerini ve paralarını Türkiye’ye taşımakta. Bu sebeple Türkiye’nin kontrolü dışına çıkmak istemiyorlar. Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt aydınlarının KDP’nin bütün çağrılara kulak tıkamasına rağmen ulusal birlik ve ulusal kongre için çalışmaları her zaman olacaktır. Eğer KDP ulusal birliğe gelmezse ve TC ile ortak hareket ederse Kürtler, KDP dışında da ulusal birliği ve ulusal kongreyi gerçekleştirmek zorundadır. KDP yönünü sömürgeci Türk Devleti’ne çevirmiş ve  Kürt toplumsallığını görmek istemiyor. Kendi halkının, Kürt halkının ve Başure Kürdistan’da yaşayan diğer halkın gücüne inanmıyor ve onların iradesini esas alma yerine sömürgecilerin verdiği direktifler doğrultusunda hareket ediyor. Buna karşı geliştirilecek tutum ve davranış da bellidir. 30 yıla aşkın süredir Kürt Özgürlük Hareketi’nin ve Kürt Halk Önderi’nin ortaya koyduğu tavır doğrultusunda durum geliştirmek zorundayız. Çünkü Kürt birliği oluşturmak ve savaşı önlemek yegane görevimiz olmak zorundadır."

'TÜRKİYE'NİN OYUNUNA GELİNMEMELİ'

Kürtler arası olası bir çatışma veya gerginliğin Kürt halkının düşmanlarına yarayacağı uyarısında bulunan Yıldırır, Kürt aydınları olarak üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmek için sonuna kadar diyalogu esas alacaklarını kaydetti. KDP ile bölgenin diğer partileri, kurumları ve halka yönelik çağrılarının da diyalog ve çözüm arayışındaki heyetlerinin doğru anlaşılması ve Türkiye’nin oyununa gelinmemesi olduğunu vurgulayan Yıldırır, "Amacımız Kürtler arası çatışmaya ve gerginliğe kesinlikle izin vermemek, diyalog ve çözümde ısrarcı olmaktır. Heyet olarak sürecin olumlu yönde gelişeceğine inanarak çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi. (MA / Müjdat Can)
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar