Hesekê'deki cezaevine operasyon: 300 IŞİD'li teslim oldu

Hesekê'deki cezaevine operasyon: 300 IŞİD'li teslim oldu
IŞİD'in 5 bin militanının bulunduğu cezaevine yönelik saldırısının püskürtülmesinin ardından cezaevinde isyan çıkaran 300 IŞİD'li de silahlarıyla birlikte teslim oldu.

+GERÇEK - Kuzey ve Doğu Suriye’nin (Rojava) Hesekê kenti Xiwêran Mahallesi’nde 20 Ocak’ta 5 bin civarında IŞİD’linin tutulduğu cezaevine yönelik IŞİD saldırısı 4’üncü gününe girdi. IŞİD saldırısını engelleyenDemokratik Suriye Güçleri, Anti-Terör ve İç Güvenlik güçlerinin cezaevinde ve mahallede başlattığı operasyonlar sürüyor.

CEZAEVİNE İÇERİDEN VE DIŞARINDAN EŞ ZAMANLI SALDIRI

Yetkililer IŞİD’in cezaevine yönelik saldırısının oldukça kapsamlı olduğu söylüyor. Hesekê'de cezaevine yönelik saldırının olduğu gece, IŞİD Irak’ın Diyala vilayetinde askeri noktalara baskın düzenlemiş, aralarında üst düzey bir askeri yetkilinin olduğu 11 Irak askerini öldürmüştü. Aynı gece yapılan saldırı Basil Kavşağı’nda bulunan Sadkop adlı şirkete ait 3 yakıt tankerinin patlatılması ile başladı. Saldırı ile eş zamanlı olarak cezaevinde tutulun İŞİD’liler de isyan başlattı, cezaevi görevlilerini rehin aldı. Ardından cezaevi görevlilerini rehin alması ile ilgili görüntüler IŞİD hesaplarından yayınlandı. 

QSD CEZAEVİNİ KUŞATTI, MAHALLEYİ BOŞLATTI

Saldırıya kısa sürede karşılık veren Demokratik Suriye Güçleri, cezaevinin etrafını kuşattı, Cezaevinin bulunduğu mahalleyi ise giriş çıkışlara kapattı. IŞİD ise Sina Cezaevine yakın mahallelerde önceden konuşlanmış militanlarıyla saldırıya geçti. Buna hazırlıklı olan Demokratik Suriye Güçleri cezaevini kuşattı, yakın mahalleyi giriş çıkışlara kapatarak sivilleri tahliye etmeye başladı. Saldırının ikinci gününde cezaevinden kaçan 89 İŞİD yakalandı.

IŞİD PATLAYICILARLA SALDIRDI

Ancak alanda bulunan IŞİD’liler bunlarla sınırlı değildi. 200’ün üzerinde IŞİD mensubu ağır silah ve patlayıcılarla saldırıya katılmış mahallede hücreler halinde konuşlanmıştı. IŞİD’in nihai hedefi cezaevinden çıkmasını sağlayacakları üyeleri çatışmaya dahil etmekti ancak bu plan tutmadı. Bölgeyi kuşatan Demokratik Suriye Güçleri cezaevinin etrafını sardıktan sonra IŞİD’lilerin konuşlandığı Zuxûr mahallesinde geniş kapsamlı operasyon başlattı. Operasyona ulusları koalisyona bağlı savaş uçakları da hava desteği verdi.

IŞİD 200’E YAKIN KAYIP VERDİ

Cezaevi yakınlarında bulunan mahallede yaşanan çatışmalara ilişkin açıklama yapan Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlığı, IŞİD’in saldırıları 6 aydır planlığını bildirdi. IŞİD’in 200 intihar bombacısının bu saldırılarda yer aldığının belirtildiği açıklamada, çatışmalarda 175 IŞİD’linin öldürüldüğünü bildirdi. Bölgenin tamamen kontrol altına alındığının belirtildiği açıklamada, IŞİD’e karşı savaşan 27 savaşçılarının yaşamını yitirdiği aktarıldı.

IŞİD HÜCRELERİNE YÖNELİK OPERASYON

Xiwêran, Heyî Zuxûr Mahalleleri ve Panorama Meydanı’nda yaşanan çatışmaların ardından sadece cezaevinde bir bölümde sıkışan IŞİD’liler kaldı. Bölgede arama tarama faaliyeti başlatılırken, Kuzey ve Doğu Suriye İçişleri Komitesi, Hesekê’de genel, Kuzey ve Doğu Suriye Bölgesi’nde ise kısmi yasak ilan etti. Rojava genelinde IŞİD’in hücrelerine yönelik operasyon başlatıldı. Alınan yasak kararıyla Hesekê’de fırın ve gıda ürünleri satan marketler dışında tüm market ve çarşılar kapatıldı. Kentin giriş ve çıkışlarında güvenlik önlemleri alan güvenlik güçleri, gıda ürünleri dışında araçların geçişine izin vermiyor. Yasak 31 Ocak’a kadar devam edecek.

CEZAEVİNE YÖNELİK OPERASYON BAŞLADI: 300 IŞİD’Lİ TESLİM OLDU

Bölgede geniş kapsamlı operasyon başlatılırken, IŞİD’lilerin kaldığı cezaevine yönelik operasyon başladı.  ANHA’ya yansıyan haberlere göre çatışma Xiwêran Mahallesinde bulunan Sina Cezaevi'nde sürüyor. Cezaevinden yoğun silah sesleri yükseldiği gelen bilgiler arasında. Çatışmanın sürdüğü Sina cezaevinde teslim ol çağrısına uyan 300 IŞİD’li silahları ile birlikte teslim oldu. Cezaevinde operasyon sürüyor. 

MAHALLEDE ARAMA TARAMA FAALİYETLERİ SÜRÜYOR

Cezaevinde çatışmalar devam ederken, kaçmaya çalışan yüzlerce IŞİD’li yakalandı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde çatışmaların yaşandığı bölgede çok sayıda cenaze görülüyor. Evlerini terk letmek zorunda kalan siviller durumun normale dönmesini beklerken, bölgede arama tarama faaliyetleri sürüyor.

Öne Çıkanlar