Hesap sorulmadı, ödüllendirildi: PTT’de milyarlık zararın sorumlusu isme HEAŞ'ta yeni koltuk

Hesap sorulmadı, ödüllendirildi: PTT’de milyarlık zararın sorumlusu isme HEAŞ'ta yeni koltuk
PTT'yi 1.2 milyar TL'lik borçla bırakan Kenan Bozgeyik'in HEAŞ Yönetimi'ne başkan olarak atandı. CHP'li Murat Emir, "hesap sorulmadı, ödüllendirildi' dediği atamayı Meclis gündemine getirdi.

Seda TAŞKIN 


+GERÇEK- CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ’de (HEAŞ) yapılan yeni atamaları TBMM gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e yazılı soru önergesi sunan Emir, Sabiha Gökçen Havalimanı’nı işleten HEAŞ'ın milyonlarca dolar bütçeyi yönettiğini ve 2020 yılında üst düzey yöneticilere 4 milyon 669 bin TL ödendiğini hatırlattı. 

'HESAP SORULMADI, ÖDÜLLENDİRİLDİ'

Emir, yeni atamalarla şirketin yönetim kurulu başkanlığına getirilen isme dikkat çekti. Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Demirel’in yerine PTT’nin eski genel müdürü Kenan Bozgeyik’in getirildiğini kaydeden Emir şunları söyledi: 

"Kenan Bozgeyik kimdir diye geriye dönüp bakıyoruz. Karşımıza milyarlarca TL’lik zarar ve yolsuzluk iddiaları çıkıyor. Bozgeyik, 2016 yılından 2020 yılına kadar PTT Genel Müdürlüğü görevinde bulunmuştu. Bu süre içerisinde 2019 yılında PTT, 1.2 milyar TL ile rekor zarara imza atmıştı. Sonrasında ise kurumda geriye dönük birçok yolsuzluk iddiaları ortaya atıldı. Sayıştay, 2018 yılına ait denetimlerde 200 milyon TL’lik dijital arşiv yolsuzluğu iddiasını belgelemişti. Ancak başta genel müdür Kenan Bozgeyik olmak üzere bu işlemlerin altında imzası bulunan hiçbir yöneticiden hesap sorulmadı. Aksine her biri ödüllendirildi."

‘MAAŞ ALMAYA DEVAM ETTİĞİNİ ORTAYA ÇIKARMIŞTIK’

Yakın zamanda Bozgeyik’in kurumdan maaş almaya devam ettiğini ortaya çıkardıklarını hatırlatan Emir, "Bozgeyik’le birlikte dijital arşiv yolsuzluğu iddiasına yönelik işlemlerin altında imzası bulunan dönemin genel müdür yardımcısı Yusuf Canbolat, insan kaynakları daire başkanı Engin Demir, muhasebe daire başkanı Ziyafettin Kılıçoğlu ve teknoloji genel müdürü İsmail Köse’nin yüksek maaşlarla kamuda yeni görevlere getirildiklerini de duyurmuştuk" dedi. 

‘AKP’NİN BAKIŞ AÇISINI ORTAYA KOYUYOR’

"HEAŞ şirketinde yönetim kurulu başkanlığına yapılan yeni atama da AKP yönetiminin yolsuzluk iddialarına bakış açısını ortaya koyuyor" diyen Emir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Başta eski genel müdür olmak üzere bu yöneticilerin soruşturma geçirecekleri yerde adeta ödüllendirildiklerini görüyoruz. Bu kişilere sahip çıkılması, aynı zamanda AKP iktidarının Sayıştay raporlarını neden Meclis denetiminden kaçırmak istediğini de gözler önüne seriyor. 

‘ZARAR VE YOLSUZLUĞUN SORUMLUSU KİM OLACAK’

Emir, Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti: "Milyonlarca yolcu trafiğine ev sahipliği yapan ve milyonlarca TL’lik bütçeye sahip Sabiha Gökçen Havalimanı’nı işleten HEAŞ şirketinin başına getirilecek başka bir isim bulunamadı mı? PTT gibi bir kurumu, tarihinde görülmemiş şekilde zarara sokan ve bu zararın baş sorumlusu olan bir isim nasıl oluyor da HEAŞ’ın başına getiriliyor? Aynı zarar ve benzer yolsuzluk iddiaları HEAŞ’ta da ortaya çıkarsa, bu zarar ve yolsuzlukların sorumlusu kim olacak?"

Öne Çıkanlar