Hem sertifikalı hem de kaçak

Hem sertifikalı hem de kaçak
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı sürdürülen ve Türkiye’nin ilk LEED Gold sertifikasına sahip spor salonu olarak tanıtılan tesisinin yasaya aykırı şekilde yapıldığı ortaya çıktı.

Hamza GÜL
ADANA - Adana 3’üncü İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı Atatürk Spor Salonu ile ilgili önemli bir karar aldı. Mahkeme, spor salonunun yapılmasına olanak tanıyan Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ilgili kararını iptal ederek, yeşil alan gaspının önüne geçti. Bu kararın ardından Büyükşehir’in önünde iki seçenek bulunuyor. Belediye ya aynı bölgede eşdeğer bir alan yaratacak ya da milyonlarca liraya mal olan tesisi yıkmak zorunda kalacak.

ALDIRMAZ’IN ESERİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Zihni Aldırmaz döneminde başlanan yeşil alan gaspını sonlandırmak yerine sürdürmek isteyince mahkemelik oldu. Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, 16 Şubat 2011’de Yurt Mahallesi’ndeki 38,5 dönümlük yeşil alanın 4 bin 472 metrekaresinin ASKİ idari hizmet alanı olarak değiştirdi. Meclisin bu kararı 2013 yılında iptal etmesine rağmen başkanvekili Zihni Aldırmaz bu kararı takmadı.

YANLIŞLAR ZİNCİRİ

Konu kamuoyunda tartışılıp Büyükşehir Belediyesi göreve çağrıldı. Ancak, Başkan Sözlü, sorunu çözmek yerine Aldırmaz döneminde yapılan yanlışı sürdürme kararı aldı. Yanlışlar zinciri yargıya taşınınca yapılan hatadan kaçamayacağını anlayan Büyükşehir Belediye Meclisi,  Mart 2016’da Huzurevi’nin yanındaki 9 dönümlük resmi hizmet alanını "eşdeğer alan oluşturulması amacı ile" yeşil alan olarak belirledi.

BÜYÜKŞEHİR’E KÖTÜ HABER

Meclis üyeleri  kendini kurtarmak için en temel imar kurallardan birini yok saydı. Büyükşehir, yapılan uyarılara rağmen  18.5 milyon lira yatırımla 2 bin 500 kişilik Atatürk Spor Salonu’nun temelini atmakta sakınca görmedi. Büyükşehir’in 12 dev hizmeti arasında gösterilen ve Türkiye’nin ilk LEED Gold sertifikasına sahip spor salonu açılmaya hazırlanırken mahkemeden kötü haber geldi.

MAHKEME "YANLIŞ" DEDİ

Adana 3’üncü İdare Mahkemesi, eşdeğer alan yaratma manevrasına rağmen Büyükşehir’in üzüleceği bir karara imza attı. Mahkeme, bilirkişinin hazırladığı rapor doğrultusunda imar değişikliğinin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve yürürlükteki imar mevzuatına uygun olmadığı gerekçesiyle meclisin kararını iptal etti.

Öne Çıkanlar