Demirtaş’a siyasi yasak: HDP üyeliği düşürüldü

Demirtaş’a siyasi yasak: HDP üyeliği düşürüldü
Tutuklu HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın bu ay yapılacak kongrede PM üyeliğine seçilmesi beklenirken, aldığı hapis cezası nedeniyle parti üyeliğinin düşürüldüğü öğrenildi.

Edirne Cezaevi’nde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bu ay yapılacak kongrede PM üyeliğine seçilmesi beklenirken aldığı hapis cezası nedeniyle parti üyeliğinin düşürüldüğü öğrenildi. Siyasi yasaklı konuma da gelen Demirtaş’ın avukatları yasağın kaldırılması için başvuru yapması gerekiyor

23 Şubat’ta Ankara Arena’da yapılacak HDP 4’üncü Olağan Kongresi öncesinde eş genel başkanlığa aday olmak isteyen parti üyeleri için başvuru süreci başladı. Kongrede eş genel başkanların yanı sıra Parti Meclisi (PM) ve Merkez Disiplin Kurulu ve Uzlaşma Kurulu üyeleri de belirlenecek.

Kongre takviminde sona gelen ve ay sonunda büyük kongreyi toplamaya hazırlanan HDP’de yaklaşık 3 yıldır cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş’ın parti tüzüğünde yer alan ‘İki dönemden fazla üst üste aday olunamaz’ hükmü esnetilerek yeniden Parti Meclisi üyeliğine seçilmesi bekleniyordu.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre Selahattin Demirtaş’ın ‘propaganda’dan aldığı ancak daha sonra bozulan hapis cezası adaylığına engel oldu. Hüküm kararının ardından Demirtaş’ın parti üyeliğinin düşürüldüğü, ancak avukatlarının ise bozulan cezanın ardından siyasi yasağının kaldırılması konusunda bugüne kadar başvuru yapmadığı öne sürüldü. 

İKİ İSİM DAHA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

Mevcut Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin yeniden bu görev için aday olacağı öğrenilirken iki ismin daha adaylık başvurusunda bulunduğu bildirildi. Bu isimlerden ilki eski Mardin İl Başkanı Musa Alkan oldu. Alkan, "Değişim şart" sloganı ile adaylığını açıkladı. Eski HDP Van İl Yöneticisi Mahir Devrim Kılıç da adaylığını açıkladı.

ASIL KARARI MUTABAKAT KOMİSYONU VERECEK

HDP’de mevcut Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan’ın ‘yeniden adaylık’ görüşünü bildirdiği partide bu isimlerin başvuruları ‘Mutabakat Komisyonu’nda masaya yatırılacak. Bu komisyonda yapılacak tartışmaların ardından ya iki ismin adaylığı kabul edilecek ya da mevcut milletvekillerinden iki isme adaylık teklifi götürülecek.

Öne Çıkanlar